Uvodi se novi praznik – 24. maj Dan Ćirila i Metodija

Izvor: RTS, 16.Maj.2019, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvodi se novi praznik – 24. maj Dan Ćirila i Metodija

Na sednici Vlade Srbije usvojen je Predlog zakona o dopunama Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji kojim se predlaže da 24. maj bude nov praznik – Dan Ćirila i Metodija.
Tim praznikom obeležavaće se Dan slovenske pismenosti i kulture, koju su utemeljili slovenski prosvetitelji Ćirilo i Metodije, osnivači slovenske književnosti i tvorci prvog slovenskog pisma - glagoljice, saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je pres-služba Vlade Srbije.

Kako saznajemo, 24. maj će biti državni praznik i radni dan. 
Inicijativa je potekla od Ministarstva kulture, a predlog je Vladi dostavilo Ministarstvo za rad. 
Na sednici je usvojen Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada država učesnica Crnomorske ekonomske saradnje (BSEC) o saradnji u pružanju pomoći u vanrednim situacijama i hitnom reagovanju na prirodne i izazvane katastrofe.
Usvojena je i odluka o obrazovanju Radne grupe za izradu Nacrta zakona o Memorijalnom centru "Staro sajmište" koji će, pre svega, omogućiti da se ne zaborave istorijske činjenice i oda počast stradalima u ovom logoru.
Kako se ističe, donošenjem zakona obezbediće se prikupljanje, obrađivanje i obezbeđivanje podataka o stradalima na jednom mestu.
Članovi Vlade usvojili su Program o rasporedu i korišćenju sredstava za subvencije za Agenciju za bezbednost saobraćaja za 2019. godinu.
Sredstva u iznosu od 66 miliona dinara koristiće se za sprovođenje medijske kampanje za podizanje svesti o bezbednosti saobraćaja, koju će sprovesti Agencija za bezbednost saobraćaja, zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.