Usvojena Beogradska deklaracija na 141. zasedanju IPU

Izvor: RTS, 17.Okt.2019, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena Beogradska deklaracija na 141. zasedanju IPU

Poslanici iz više od 140 zemalja sveta usvojili su, u okviru 141. zasedanja Interparlamentarne unije (IPU) Beogradsku deklaraciju kojom su potvrdili posvećenost miru i međunarodnom pravu koje je, kako se navodi, temelj svetskog poretka.
U dokumentu se navodi da parlamenti podržavaju načela iz Povelje UN i potvrđuju da je bolji svet moguć unutar međunarodnog poretka zasnovanog na vladavini prava. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Izražavamo podršku multilateralnim institucijama, sa Ujedinjenim nacijama u svom centru ,osmišljenim da pronalaze rešenja za zajedničke izazove, rešavaju sporove između država, obezbeđuju odgovornost za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, da se bore protiv nekažnjivosti i proveravaju da li se države pridržavaju svojih međunarodnih obaveza", piše u deklaraciji.
Ukazuje se da svet svedoči o ozbiljnim narušavanjima međunarodnog humanitarnog prava, kao i o stalnim kršenjima osnovnih načela, principa i temelja načela međunarodnog prava, poput poštovanja teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država...
Kako se navodi, nepoštovanje sporazuma o klimi, trgovini i razoružanju takođe se smatraju kršenjem međunarodnog prava sa velikim posledicama na razvoj, blagostanje i globalnu bezbednost.
Deklaracija osuđuje svako delovanje koje nije u skladu sa međunarodnim pravom i u tom smislu poziva na ujedinjenje u okviru IPU kako bi parlamenti podsticali promene koje će viziju o boljem svetu pretvoriti u realnost.
Tokom rasprave u Beogradu prepoznato je više načina za obavljanje parlamentarnih aktivnosti u pogledu oblikovanja i primene međunarodnog prava, i tu svrhu većeg doprinosa regionalne saradnje.
Istaknuto je da je regionalna saradnja suštinska komponenta u jačanju međunarodnog pravnog poretka, koja doprinosi mirnom rešavanju sporova i uspostavljanju održivog mira.
U vezi sa tim radiće se na aktivnom podržavanju regionalnih inicijativa koje imaju za cilj podsticanje političkog dijaloga i zajedničkih projekata koji mogu povećati poverenje i razumevanje, širiće se dobre prakse i formulisati predlozi za konkretno zajedničko delovanje, jačaće se mehanizmi transprantnosti i odgovornonosti na nivou regionalnih i globalnih organizacija.
Takođe, parlamentarci iz celog sveta su usvojili rezoluciju o ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite, kao i rezoluciju o klimatskim promenama.
"Parlamentarci imali veoma bogatu i produktivnu debatu"  
Član delegacije Narodne skupštine u IPU i član Izvršnog odbora u IPU Mladen Grujić istakao je da su parlamentarci proteklih dana imali veoma bogatu i produktivnu debatu na temu jačanja međunarodnog prava, uloge i mehanizama parlamenata, kao i na temu doprinosa regionalne saradnje. On je izneo očekivanje da će Beogradska deklaracija, kao proizvod njihovog rada, biti uputstvo za jačanje internacionalnog prava. 

"Podržavamo jake multilateralne institucije, na čelu sa Ujedinjenim nacijama, koje imaju za cilj da pronađu rešenje za zajedničke izazove, kao što su sporovi između država i odgovornost za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zalažemo se i za jačanje regionalne saradnje", naveo je Grujić u svom izlaganju, saopštilo je Odeljenje za odnose s javnošću skupštine Srbije 
Prema njegovim rečima, samo poštujući međunarodno pravo, izbegavajući sukobe i gradeći mostove možemo da učinimo svet boljim.
Prethodno, na sednici Glavnog saveta, članica delegacije Narodne skupštine u IPU Gordana Čomić predstavila je izveštaj sa 30. sednice Foruma parlamentarki IPU, a članica delegacije dr Aleksandra Jerkov predstavila je izveštaj Stalnog odbora za ljudska prava parlamenataraca IPU. Na Glavnom savetu usvojeni su i izveštaji ostalih stalnih odbora IPU.
Srbija je pokazala da je otvorena zemlja za sve, rekla je prethodno na konferenciji povodom završetka 141. zasedanja Interparlamentarne unije (IPU) u Beogradu, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković. 
Beograd je u prethodnih pet dana bio svetski centar parlamentarne demokratije i okupio je na 141. zasedanju IPU više od 2.000 učesnika. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Usvojena Beogradska deklaracija na 141. zasedanju IPU

Izvor: Blic, 17.Okt.2019

Skupština Interparlamentarne unije, čije je zasedanje završeno danas u Beogradu, usvojila je Beogradsku deklaraciju koja je potvrdila zalaganje poslanika iz 140 zemalja za mir i poštivanje međunarodnog prava.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.