Ustoličen Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Porfirije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2021, 02:58

Ustoličen Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Porfirije

Njegova svetost gospodin Porfirije uveden je u tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila. Uvođenje u tron patrijarha Porfirija ispratilo je pojanje episkopa rečima "Dostojan"

Sa dubokim smirenjem i osećajem strahopoštovanja, prihvatam činjenicu da sam ja nedostojnim blagovoljenjem božijim i saglasjem braće uzveden u sveti presto Svetoga kir Save, u presto velikog arhijerejstva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poručio je patrijarh Porfirije u svojoj prvoj besedi.

"Molim se Bogu i molim sve vas da me podržite, da veliki odgovorni zadatak koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno, da kao 46. po redu patrijarh, a 57. poglavar naše crkve budem skromni naslednik mojih svetih prethodnika", istakao je patrijarh Porfirije u svojoj prvoj besedi.

Poručio je da želi da naša sveta SPC svugde gde jeste živi punim plućima, da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slboodu i da jevanđeljske vrednosti budu svakodnevica svih pravoslavnih ljudi.

Istakao je da nije prvenstveni zadatak crkve da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rešava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i svakih drugih problema.

"U crkvu dolazimo na svetu liturgiju, da bismo dotakli krst Hristov, to je osnovni zadatak crkve, zato postoji u svetu. Sve drugo pomenuto, samo po sebi kao produkt primarnog uverenja, biće objasjano", naglasio je patrijarh Porfirije.

Porfirije pozdravio vernike s balkona Patrijaršije

Patrijarh srpski Porfirije, nakon liturgije u Sabornoj crkvi na kojoj je ustoličen, pojavio se prvi put pred vernicima na balkonu Patrijaršije.

To je ujedno označilo i kraj svečanosti ustoličenja novog 46. patrijarha srpskog.

Pri izlasku iz Saborne crkve patrijarhu Porfiriju ruku su celivali vernici, a nakon toga je ušao u zgradu Patrijaršije.

Na balkonu se pojavio zajedno sa vladikama SPC, odakle je blagosiljao okupljene ispred Patrijaršije.

Kosovo i Metohija za Srbe nije samo mit već pupčana vrpca, suština identita

Novi poglavar SPC Porfirije poručio je danas da Kosovo i Metohija za Srbe nije samo mit već pupčana vrpca, kolevka i suština našeg identiteta.

"Najveća briga moja, ali i naše crkve i dalje je naše mnogostradalno Kosovo i Metohija, naš duhovni Jerusalim, kako je govorio patrijarh Irinej. Kosovo i Metohija za Srbe nije naprosto samo mit, jer mit pripada svetu imaginacije i tu možemo gubiti i pobeđivati. Kosovo je za nas zavet, a taj kosovski zavet je vezan za Novi zavet u čijem temelju je svetost", naglasio je Porfirije u besedi.

Otuda je, ističe, Kosovo za nas nit i pupčana vrpca koja nas vezuje sa našom duhovnom i istorijskom kolevkom, sa suštinom našeg identiteta.

"Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama, u našim svetinjama, u ćirilici i Kosovskom zavetu. Kosovo je srce Srbije, peva naše današnje mlado pokolenje", istakao je poglavar SPC.

Dodaje da je srce organ života i ljubavi, pa da tako i na našem Kosovu ima mesta za sve.

"U srce može i treba da stane svako", poručio je patrijarh dodajući da ima mesta za sve ljude koje će oboriti lepota Dečana, gde je i on sam položio svoje prve monaške zavete, zatim lepota Gračanice, Deviča, Pećke patrijaršije i druge svetinje.

SPC saborni organizam, posvetiću se zajedništvu bez strančarenja

Novi patrijarh je poručio i da će se zalagati za zajedništvo u vreme kada smo izloženi duhu razdora, da njegovo službovanje na čelu SPC neće sadržati elemente savremenog strančarenja, ni parcijalnog bavljenja politikom.

Istakao je i da će za njega to biti jedan od najvažnijih zadataka kojem se želi posvetiti za vreme služenja kao patrijarh.

"Da bi taj zadatak ostvario čvrsto ću se držati ustrojstva crkve, koje je utememljeno na Svetom pismu. Crkva je saborni organizam. Crkva je pozvana da sabira, objedinjuje i spaja, da služi miru i jedinstvu", naglasio je on.

Rekao je da se njegovo služenje Bogu i rodu neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti sadržati elemente strančarenja ili bavljenja politikom. Naglasio je da će se voditi tokom službe patrijarha duhom službe među jednakima i da će nastojati da neguje saborni duh kao najvažniji cvet našeg čovečanstvog stabla.

"U savremenim odnosima u društvu, savremena politika shvaćena je kao borba različitih partija, što često u sebi nosi i dosta neprijatnosti, možda i nepremirenih odnosa. Vidimo borbu grupa koje se udružuju radi ponekad međusobnog rivaliteta, što ne vidim kao politku u izvornom smislu te reči", rekao je on.

Govoreći o politici, podsetio je da je politika u izvornom smislu te reči u antici, gde se pojavila kao pojam, smatrana brigom za zajednički život.

"U toj brizi su učestvovali svi građani, koji su svi jednako delili tu brigu. Tom vrstom politike ne samo da hoću, već dubinski osećam da i moram da se bavim kao što je svaki čovek dužan da to čini u meri koje je njemu dato i na mestu u kojem se nalazi", istakao je Ptrijarh.

U Sabornoj crkvi i predsednik Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je nešto posle 10.30 časova u Sabornu crkvu. Sa predsednikom Vučićem došao je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Planirano je i da se predsednik Vučić sa novim patrijarhom SPC sastane nakon ustoličenja.

Ustoličenju patrijarha Porfirija prisustvovali su i beogradski muftija Mustafa Jusufspahić, nadbiskup Stanislav Hočevar , ministri u Vladi Srbije Maja Popović, Maja Gojković, Darija Kisić Tepavčević.

Liturgiji je prisustvovao i ambasador Srbije u Crnoj Gori, koji je proglašen ''personom non grata'' u toj zemlji, Vladimir Božović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, princ Filip i princeza Danica Karađorđević i istaknute javne ličnosti

Patrijarh Porfirije u Sabornu crkvu došao je iz Patrijaršije, a prošao je kroz špalir koji su formirali učenici Bogoslovije u Beogradu u pratnji episkopa SPC i ipođakona Dejana Nakića i Vladimira Jelića.

O datumu svečanog uvođenja u tron Patrijaraha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve, javnost će biti naknadno obaveštena, najavljeno je ranije iz SPC.

Novi, 46. patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, koji je na tom mestu nasledio preminulog patrijarha Irineja, izabran je juče na izbornom Saboru koji je održan u Kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Mitropolit Porfirije izabran je za 46. patrijarha srpskog,a 57. poglavara SPC, jer je pre prvog patrijarha bilo 11 arhiepiskopa koji su bili poglavari.

Sabor Srpske pravoslavne crkve održan je prvi put u Hramu Svetog Save, a ne u Patrijaršiji, zbog većeg prostora koji je omogućio da se ispoštuju sve epidemijske mere.

Mitropolit Porfirije rođen je u Bečeju 1961. godine kao Prvoslav Perić. Zamonašen je u manastiru Visoki Dečani, na Tominu nedelju 1985. godine.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine,a poslediplomske studije završio je u Atini 1990.Te godine, po blagoslovu episkopa bačkog dr Irineja, dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u Beogradu 14. maja 1999. godine izabran je za episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke.

Republička Skupština ga je, kao predstavnika svih crkava i verskih zajednica, 2005. godine, izabrala za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije, a za svog predsednika Savet ga je izabrao 2008. godine.

U tron mitropolita zagrebačko-ljubljanskih ustoličen je 13. jula 2014. godine u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Patrijarh srpski Porfirije ustoličen u Sabornoj crkvi u Beogradu

Izvor: RTS, 19.Feb.2021

Njegova svetost gospodin Porfirije, kojeg je juče Sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao za novog poglavara SPC, uveden je u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog. . Sveta arhijerejska liturgija, na kojoj je izvršen...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.