Ustavni sud Rumunije: Istopolnim parovima ista prava kao heteroseksualnim

Izvor: Beta, 28.Sep.2018, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud Rumunije: Istopolnim parovima ista prava kao heteroseksualnim

Ustavni sud Rumunije je presudio da homoseksualni parovi treba da imaju ista porodična prava kao heteroseksualni.Uoči referenduma o uvodjenju zabrane istopolnih brakova, najviši rumunski sud je u četvrtak odlučio da istopolni parovi imaju ista prava na privatni i porodični život kao heteroseksualni, i da treba da "imaju koristi od zakonskog priznavanja svojih prava i obaveza".Gradjani Rumunije će 6. i 7. oktobra odlučiti na referendumu da li da ograniče ustavnu definiciju porodice na heteroseksualne, venčane parove.U Ustavu Rumunije sada piše da je brak zajednica supružnika, a inicijatori referenduma žele da brak ubuduće bude definisan kao zajednica muškarca i žene.Kritičari referenduma navode da bi takva izmena Ustava mogla da dovede do kršenja ljudskih prava i da doprinese diskriminaciji gej osoba.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Sud: Istopolnim parovima ista prava kao heteroseksualnim

Izvor: B92, 28.Sep.2018

Ustavni sud Rumunije je presudio da homoseksualni parovi treba da imaju ista porodična prava kao heteroseksualni...Uoči referenduma o uvođenju zabrane istopolnih brakova, najviši rumunski sud je u četvrtak odlučio da istopolni parovi imaju ista prava na privatni i porodični život kao heteroseksualni,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.