Ustavni sud Hrvatske: Za dom spremni nije u skladu sa Ustavom

Izvor: B92, 05.Jun.2020, 20:26

Ustavni sud Hrvatske: "Za dom spremni" nije u skladu sa Ustavom

Ustavni sud Hrvatske saopštio je da pozdrav "Za dom spremni" nije u skladu sa Ustavom zemlje, prenela je danas Hrvatska radio-televizija (HRT).

U odnosu na pozdrav "Za dom, spremni", Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasan stav da je "reč o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske i da taj pozdrav nije u skladu sa Ustavom Republike Hrvatske".

Ustavni sud je odgovorio na pitanja za komentar odluke sednice sudija Visokog prekršajnog suda, koji su pre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dva dana saopštili da pevač Marko Perković Tompson ne čini prekršaj u izvođenju pesme "Čavoglave" koja počinje pozdravom "Za dom spremni".

Ustavni sud je naveo da ne komentariše odluke drugih sudova, ali je ranije već pomenuo stav o tom pozdravu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.