Izvor: Nezavisne Novine, 02.Sep.2016, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud BiH slučaj referenduma vraća na početak?

SARAJEVO - Ustavni sud BiH je obavezan da odluči o zahtjevu za preispitivanje odluke o održavanju referenduma o Danu Republike Srpske i može postupiti na dva načina, a jedan od njih je da slučaj vrati na sami početak.

To je za regionalnu N1TV rekao predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman precizirajući da se to može desiti ako sud nađe da ima elemenata za takvu odluku.

“A to znači u fazu da se o njemu odlučuje od početka, razmatra zahtjev za ocjenu ustavnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << što podrazumijeva sve procedure koje su se u među vremenu desile", kazao je Ćeman, uz napomenu da ne želi ništa da prejudicira.

On je kazao da bi kod takvog stanja stvari značilo da odluke o referendumu i zahtjevi u vezi sa sprovođenjem referenduma ne bi bile aktuelne i trebalo bi ih obustaviti te rješavati ih ako, kako je rekao, dođe u istu pravnu poziciju.

Kao prvu mogućnost on je naveo da, ako Ustavni sud utvrdi da nema elemenata za preispitivanje odluke, to znači da ostaje pri odluci od 26. novembra prošle godine.

U tom slučaju, precizirao je, Sud mora odlučivati po zahtjevima koji se tiču kasnije donetih odluka o sprovođenju referenduma u Republici Srpskoj.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.