Uspostaviti novi sistem subvencija u organskoj proizvodnji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2018, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspostaviti novi sistem subvencija u organskoj proizvodnji

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas u Valjevu da bi u narednim godinama trebalo da se uspostavi novi sistem subvencija u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji, jer tržište sve više zahteva takvu vrstu robe.

Nedimović je, u razgovoru s predstavnicima grada Valjeva i poljoprivrednicima iz Stava, Poćuta i Pričevića koji žele da se bave organskom proizvodnjom, rekao da ga raduje njihov način razmišljanja i to što su odabrali da se bave organskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << proizvodnjom voća što je trend na tržištu.

On je rekao da u Srbiji na mnogo mesta može da se bavi organskom proizvodnjom, ali da se ljudi teško odlučuju na to.

"Lokalna samouprava je prepoznala ovo kao aktivnost koja je važna i pomoći će jednim delom, a mi ćemo pomoći u pogledu sertifikacija", rekao je Nedimović.

Ministar je rekao da cena organskih proizvoda zna da bude i dva do tri puta više nego za robu koja nije organskog porekla.

Nedimović je kazao da je to put kojim treba da idu svi, jer na tržištu zapadne Evrope postoji tražnja za ovakvom vrstom robe, naročito kupinom, malinom...

"Prošlo je zlatno vreme kada se tražila samo kvalitetna roba. Zahtevi kupaca su sada takvi, to se sve menja. Jako je važno da mi razvijemo naš sistem subvencija organske poljoprivredne proizvodnje i jedan od važnih zadataka Ministarstva je da u godinama ispred nas ojačamo tu podršku", rekao je Nedimović.

On je naveo da je zakon o organskoj proizvodnji dosta liberalan i da predviđa da se lako može ulaziti u taj posao.

Istakao je da će Ministarstvo to finansijski podržati i ohrabrio poljoprivrednike koji žele da se time bave da uđu u proizvodnju organske robe.

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović preneo je novinarima da su danas na sastanku poljoprivredni proizvođači iz sela Stave, Poćuta i Pričevića izneli probleme koji se odnose na ponovno pospešivanje zadrugarstva.

"Odredili smo rokove i zadatke koje mi kao lokalna samouprava treba da uradimo i nadamo se da će naš pilot projekat koji smo definisali zaživeti u sledećoj godini u selu Poćute", rekao je Gvozdenović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.