Uspešno lansiran i treći satelit za praćenje vremena

Izvor: N1 televizija, 07.Nov.2018, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspešno lansiran i treći satelit za praćenje vremena

Raketa Soyuz koja je sinoć poletela iz Gvajane uspešno je u orbitu postavila satelit Metop-C, meteorološki satelit evropskog tela Eumetsat, saopštila je komercijalna kompanija koja lansira te satelite.

Soyuz je poleteo sinoć u 21.47 po lokalnom vremenu (1.47 u sredu po centralnoevropskom vremenu), iz lansirne stanice u Sinamariju, u francuskoj Gvajani.

Odvajanje satelita obavljeno je kako je predviđeno nešto više od sat posle poletanja.

Satelit Metop-C >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << treći je i poslednji satelit programa posvećenog primenjenoj meteorologiji, saopštila je kompanija za lansiranje satelita Arianespace.

Sateliti Metop-A i Meteop-B, lansirani iz Bajkonura u Kazakstanu 2006. odnosno 2012. godine i dalje su u funkciji, navela je kompanija.

Sateliti Metop omogućuju davanje meteoroloških prognoze od 12 sati do deset dana unapred.

Kompanija Arianespace saopštila je da se lansirnje ovog trećeg i poslednjeg satelita programa "Eumetsat polar sistem" (EPS) doprinosi zajedno s Eumetsatom i Evropom poboljšanju meteoroloških prognoza i praćenju klime na svetskom nivou.

Ovo je osmo lansiranje ove godine koje je izvela kompanija Arianespace u Gvajani, i drugo s raketom Soyuz iz lokalnog lansirnog poligona Sinamari.

Raketa Soyuz je imala jedno neuspelo lansiranje 11. oktobra iz poligona u Bajkonuru.

Let Sojuza ka Međunarodnoj svemirskoj stanici s astronautima Nikom Hejgom i Aleksejom Ovčininom prekinut je dva minuta posle poletanja, kada su se astronauti automatski katapultirali iz letelice.

Prema zaključcima istražne komisije objavljenim prošlog četvrtka, poremećaj koji je izazvao nesreću bio je zbog "deformacije" jednog prijemnika prilikom sklapanja rakete u Bajkonuru.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

VIDEO: Uspešno lansiran i treći satelit za praćenje vremena

Izvor: Radio 021, 07.Nov.2018

Raketa Sojuz koja je sinoć poletela iz Gvajane uspešno je u orbitu postavila satelit Metop-C, meteorološki satelit evropskog tela Eumetsat, saopštila je komercijalna kompanija koja lansira te satelite...Sojuz je poleteo sinoć u 21:47 časova po lokalnom vremenu (1:47 časova u sredu po centralnoevropskom...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.