Uredba vlade za utvrđivanje naknade za zaštitu životne sredine

Izvor: RTS, 18.Apr.2019, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uredba vlade za utvrđivanje naknade za zaštitu životne sredine

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu prema količini zagađenja, odnosno stepen negativnog uticaja na životnu sredinu koji nastaje obavljanjem aktivnosti, iznosima naknada, uslovima za oslobađanje od plaćanja naknade ili njeno umanjenje, kao i kriterijuma koji su od značaja za uticaj fizičkih lica na životnu sredinu.
Uredbom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se propisuju kriterijumi za određivanje aktivnosti pravnih lica i preduzetnika koji utiču na životnu sredinu prema količini zagađenja, na osnovu čega se utvrđuje visina naknade.

Predviđeno je da se iznos naknade određuje na osnovu emisije zagađujućih materija sumpor dioksida, azotnih oksida i praškastih materija u vazduh, nastale procesom sagorevanja čvrstih, tečnih i gasovitih goriva za dobijanje energije, tople vode, pare i grejanja prostora.
Uredbom su obuhvaćeni i proizvođači opasnog otpada, kao i oni koji ga odlažu.
Posledice primene ovog propisa osetiće pre svega one privredne grane koje svoje proizvodne procese obavljaju sa zastarelom tehnologijom. Dobitak će imati ona pravna lica i preduzetnici koja vode politiku smanjenja zagađenja uvođenjem čistih tehnologija, uštede energije i racionalizacije eksploatacije prirodnih resursa, saopštila je Kancelarija vlade za saradnju sa medijima.
Usvojenim dokumentom uvodi se poštovanje principa "Zagađivač plaća", kao tekovine zakonodavstva Evropske unije, koji se uspešno primenjuje poslednje tri decenije. Novina koja se uvodi ovom uredbom je obaveza da pravna lica, preduzetnici i fizička lica, kao i jedinice lokalne samuprave plaćaju naknadu isključivo prema stvarnom stepenu i količini zagađenja, koji je nastao obavljanjem njihovih aktivnosti.
Od plaćanja naknade izuzete su osobe do 18 godina, nezaposlena lica i penzioneri sa primanjima do 25.000 dinara.
Članovi vlade usvojili su Uredbu o izdavanju doplatne poštanske marke "Nedelja Crvenog krsta".
U periodu od 8. do 15. maja biće prikupljena sredstva namenjena Crvenom krstu Srbije za akciju smanjenja rizika od elementarnih nepogoda i drugih vrsta nesreća. Za ovu namenu biće odštampano 750 hiljada poštanskih markica, po ceni od deset dinara.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

ZAGAĐIVAČ PLAĆA Vlada Srbije usvojila Uredbu o zaštiti životne sredine

Izvor: Blic, 18.Apr.2019

Vlada Srbije usvojila je Uredbu kojom se propisuju kriterijumi za određivanje aktivnosti pravnih lica i preduzetnika koji utiču na životnu sredinu prema količini zagađenja, na osnovu čega se utvrđuje visina naknade koju će plaćati.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.