Uprkos problemima u malinarstvu, u valjevskom kraju sve više novih zasada

Izvor: RTS, 24.Jun.2019, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uprkos problemima u malinarstvu, u valjevskom kraju sve više novih zasada

Vreme ne odgovara ni proizvođačima malina. Na početku berbe, valjevski malinari nisu zadovoljni ni cenom od 140 dinara. Ipak, u Brankovini je poslednjih godina sve više novih zasada.
Malinjak Radovana Lazarevica iz Brankovine kod Valjeva jedan od desetine novih zasada u ovom kraju. Najkvalitetnije maline ponovo se beru na mestima gde su se pre desetak godina krčili malinjaci.

Da se malina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << može uspešno uzgajati i u nižim predelima valjevskog kraja, kao nekada, uprkos svim problemima u malinarstvu, zbog kojih su se zasadi širili u planinske krajeve, potvrđuju i poljoprivredni stručnjaci.
To se moglo videti i na "Danu maline" u Brankovini.
Poštovanje struke košta, ističu malinari. Uprkos svojim najboljim malinjacima u valjevskom kraju, ukazuju na cenu kao najveći problem za rentabilnost proizvodnje.
Malinari valjevskog kraja na početku ovogodišnje berbe ipak očekuju da će biti uspešnija od prethodnih, i da se zbog nezdovoljstva trenutnom cenom neće kao prethodnih godina, nastaviti trend odustajanja od proizodnje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.