Upravnici zgrada: Tretiraju nas kao domare i čistačice

Izvor: Mondo, 22.Jan.2019, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upravnici zgrada: Tretiraju nas kao domare i čistačice

U Srbiji, prema poslednjim podacima, radi 871 profesionalni upravnik zgrade, a najčešći problemi sa kojima se suočavaju su to što vlasnici stanova misle da su oni odgovorni za sve...

Kažu i da vlasnici misle da bi oni trebalo da im budu dostupni 24 sata dnevno i da ih doživljavaju kao domare i čistačice, navode sagovornici Tanjuga.

Dejan Turkalj, direktor firme "Moj uravnik", koja se bavi profesionalnim upravljanjem, objašnjava da je firma ta koja treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da im bude dostupna tokom 24 sata.

Firma koja se bavi profesionalnim upravljanjem treba da ima kol centar, dežurstvo, i da u svakom trenutku vodi evidenciju poziva i reklamacija, precizirao je Turkalj.

Pojasnio je da upravnik zgrade, bilo da je reč o profesionalnom ili upravniku iz redova stanara, ne odlučuje već sprovodi odluke vlasnika stanova koje se donose većinom.

"Upravnik zgrade nije domar niti čistačica, ne bavi se održavanjem zelenila već organizuje sve te aktivnosti. On je terenski radnik u čijoj je nadležnosti da održava sastanke, komunicira sa vlasnicima stanova i sve zahteve prosledi u firmu koja se time bavi", rekao je Turkalj.

Kako je dodao, problem je što vlasnici stanova smatraju da je profesionalni upravnik odgovoran za sve, pa i za loše stanje zgrada starih više decenija.

Upravnici zgrada u Beogradu masovno daju otkaze

Problem je, kaže, i nedostatak novca.

Podsetio je da je zakonom i pravilnicima o minimalnim izdvajanjima za tekuće i investiciono održavanje zgrada jasno definisana suma koju stanari moraju da uplate na račun zgrade.

"Pojedini stanari smatraju da sav taj novac prihoduje firma koja se bavi profesionalnim upravljanjem što nije tačno", jasan Turkalj.

Objašnjava da je reč o rezervnom fondu zgrade koji se koristi za tekuće održavanje i hitne intervencije.

Problem je, kaže, i loša komunikacija između stanara i upravnika do koje najčešće dolazi zbog loše prezentacije zakona u javnosti.

"Često se u medijima pojavljuju informacije o tome šta su obaveze profesionalnih upravnika, ali sve manje ili skoro nikako koje su obaveze vlasnika stanova, a jedna od njih je upravo održavanje zgrada", istakao je Turkalj.

Prema poslednjim podacima iz Registra profesionalnih upravnika zgrada, koji u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada vodi Privredna komora Srbije, u našoj zemlji radi 871 profesionalni upravnik zgrada.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Upravnici zgrada: Problemi sa dotrajalim instalacijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2019

U Srbiji, prema poslednjim podacima, radi 871 profesionalni upravnik zgrade, a najčešći problemi sa kojima se suočavaju su to što vlasnici stanova misle da su oni odgovorni za sve, da bi trebalo da im budu dostupni 24 sata dnevno i što ih doživljavaju kao domare i čistačice, navode sagovornici...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.