Upozorenje na pljuskove i dalje na snazi, kada ćemo odložiti kišobrane

Izvor: RTS, 20.Jun.2019, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upozorenje na pljuskove i dalje na snazi, kada ćemo odložiti kišobrane

Sve do 25. juna na snazi je upozorenje Republičkog meteorološkog zavoda na pljuskove sa gradom. U petak i subotu imaćemo daleko ređu pojavu pljusakova, biće pretežno sunčano i malo toplije. Između subote i nedelje i početkom sledeće sedmice opet sledi pad temperature, pljuskovi i grmljavina.
Olujno nevreme praćeno kišom i gradom pogodilo je juče po podne Beograd. Vetar je ljuljao stabla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a zbog velike količine vode stvorene su gužve u saobraćaju. Najviše kiše palo je u Grockoj i Batajnici. U trenutku najjačeg pljuska palo je 30 litara po kvadratnom metru.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da ovakav pljusak nije uobičajen i da se javlja jednom u sedam, osam godina. Ukazuje da se dešava da se i jači pljusak dogodi i nekoliko dana kasnije na drugoj lokaciji,
"Manifestacije u Beogradu, međutim, nisu iste kao na otvorenom terenu, već su vidljivije", istakao je Todorović.
Teško je reći gde bi naredno pljusak mogao da se dogodi, a teško je i prognozirati takve oblake. Oni se, ukazuje Todorović, stvore u roku od pet do deset minuta.
I danas će biti nestabilno vreme, kao i prethodnih dana. "Utešno je što ćemo sutra i u subotu imati daleko ređu pojavu pljusakova. Biće pretežno sunčano i malo toplije, sa temperaturom malo iznad 30 stepeni", naveo je meteorolog Todorović.
Između subote i nedelje i početkom sledeće nedelje opet sledi pad temperature, pljuskovi i grmljavina.
Na pitanje kada će vreme biti stabilnije duži period, Todorović podseća da je suvo i sušno vreme bilo 2012 i 2015. godine. Onda se, međutim, žali na sušu, kaže Todorović.
Meteorolog ne očekuje da će biti takvih perioda. "Za naše prilike uobičajen je ritam od tri do pet suvih i toplih dana, pa tri do četiri promenljivih sa pljuskovima. Ne mogu reći da ih neće biti, pitanje je koliko često", rekao je Todorović.
Kaže da je prethodne godine bilo pljuskova u prvoj polovini jula, dok ih je kasnije bilo manje uz toplije vreme.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najveći pljusak u poslednjih osam godina (FOTO,VIDEO)

Izvor: Mondo, 20.Jun.2019

Ovakav pljusak nije uobičajen i javlja se jednom u sedam, osam godina, kaže meteorolog Nedeljko Todorović o nevremenu koje je u sredu zahvatilo Beograd...Sve do 25. juna na snazi je upozorenje Republičkog meteorološkog zavoda na pljuskove sa gradom. U petak i subotu imaćemo daleko ređu pojavu...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.