Izvor: Nezavisne Novine, 25.Jun.2018, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upali u crkvu i zapalili ikone: "Veoma ružna poruka malobrojnim Srbima u FBiH"

VISOKO - Policija traga za vandalima koji su u noći između subote i nedjelje obili pravoslavni hram Rođenja presvete Bogorodice u Čekrčićima u opštini Visoko, te oštetili časni presto, ali i polomlili i spalili više od deset ikona sa svetim jevanđeljem.

Miljan Rađenović, protojerej, rekao je za "Nezavisne" da je u pitanju ozbiljan vandalizam sa lošom porukom.

"Ne mogu vjerovati da ljudski razum može tako nešto da uradi. Nema još ni godinu dana kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << osvećen taj hram. Parohijan Srđan Cvijanović javio nam je da je u crkvu provaljeno, pa smo on i ja došli na lice mjesta. Pozvali smo i policiju, naravno", rekao nam je Rađenović.

Arhijerejski namjesnik sarajevski Jadran Danilović naveo je da je provaljeno na crkvena vrata, da je polomljena ploča časnog prestola, te da su ikone i jevanđelje zapaljeni na sredini crkve.

Vatra je zahvatila i dio krova crkve koja je, nakon što je bila oštećena u proteklom ratu, obnovljena i osveštana. Iz hrama se nije imalo šta odnijeti, ali su kukavice tokom ovog čina napravile štetu.

Danilović je rekao da se ovim vandalizmom šalje ružna poruka tamošnjim malobrojnim Srbima.

"Ovo što se sada desilo je veoma ružna poruka malobrojnim Srbima koji tamo žive i nama koji živimo u FBiH", rekao je Danilović, koji je ovaj vandalski čin osudio.

I Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, osudio je paljenje unutrašnjosti hrama Rođenja presvete Bogorodice u opštini Visoko, nazvavši to kukavičkim činom pojedinaca, te pozvao nadležne organe da što prije otkriju i sankcionišu počinioce.

Po njegovim riječima, napad na svetilišta su čin najvećeg primitivizma i anticivilizacijskog djelovanja. Dodao je da je kontaktirao protojereja Miljana Rađenovića, kojem je izrazio podršku i upoznao se sa situacijom, te kazao da će ovo ministarstvo pomoći u obnovi oštećenog objekta crkve.

I Islamska zajednica u BiH najoštrije je osudila ovaj vandalski čin.

"Od nadležnih organa zahtijevamo provođenje istrage koja će dovesti do otkrivanja identiteta počinioca. U slučaju da je krivično djelo počinjeno iz mržnje, očekujemo od nadležnih policijskih i pravosudnih organa da u skladu s tim procesuiraju slučaj i adekvatno kazne počinioce", istaknuto je iz Kancelarije za odnose s javnošću Rijaseta uz riječi podrške pravoslavnim vjernicima i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve.

Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK, potvrdila je za "Nezavisne" da su uviđajem konstatovana oštećenja na ulaznim vratima hrama i u objektu, gdje je zapaljeno više predmeta. Po njenim riječima, istraga je u toku.

Crkva Rođenja presvete Bogorodice je obnavljana protekle dvije godine, a osveštana je prošlog septembra.

Policija iz Teslića uhapsila je P.Č. (45) i Z.Ć. (50), oba iz te opštine, zbog sumnje da su iz lokalnog pravoslavnog hrama, iz drvene kase u sklopu centralne ikone, ukrali oko 200 KM.

Protiv tog dvojca će Okružnom javnom tužilaštvu Doboj biti dostavljen izvještaj za tešku krađu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.