Univerzitet u Beogradu ipak će tražiti povećanje školarina

Izvor: Studio B, 22.Jan.2013, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Univerzitet u Beogradu ipak će tražiti povećanje školarina

Prorektor za finansije i organizaciju Miodrag Popović izjavio da će i posle izjave ministra prosvete Žarka Obradovića da neće dozvoliti povećanje školarina, Univerzitet u Beogradu podneti zahtev za to.

Popović je gostujući na Radio-televiziji Srbije istakao da je prošle nedelje Senat UB razmatrao materijalni položaj univerziteta i da je tada odlučeno da je povećanje školarina neophodno. "Mi ćemo podneti zahtev da se školarine povećaju u skladu sa inflacijom, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za oko 12 odsto", istakao je Popović. Na pitanje da li je normalno da u Srbiji školarine budu četiri puta veće u odnosu na životni standard, kako to pokazuju podaci OECD, Popović kaže da nije, ali da pojedini fakulteti školarine nisu podizali već godinama i da je to sada neophodno.

On je dodao da je visoko obrazovanje najracionalniji deo obrazovanja u Srbiji, a da se za ovu oblast izdvaja svega oko jedan odsto, što je sedam puta manje nego u Nemačkoj. "Od celog našeg obrazovanja, univerzitet je njegov najracionalniji deo, jer finansiranje ide po studentu. U srednjem i osnovnom skolstvu se plaća po nastavniku, a u visokom obrazovanju ako nemate studente, nema ni para", objasnio je Popović.

Prema njegovim rečima, finansiranje visokoškolskih ustranova bi trebalo sistemski rešiti i dodao da za problem finansiranja, vlada u saradnji sa univerzitetom terba da reši taj problem. "Vlada uz pomoć univerziteta može da napravi određene uštede, odnosno preraspodelu sredstava", zaključio je Popović.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.