Izvor: RTS, 29.Nov.2021, 19:59

Uništena zastava srpske zajednice u Varaždinu

Nepoznati počinilac uništio je zastavu srpske zajednice u Varaždinu koja se nalazila na zgradi Veća srpske nacionalne manjine.
Na toj zgradi nalaze se tri zastave - državna zastava Hrvatske, zastava Grada Varaždina i zastava srpske zajednice, a u noći između subote i nedelje uništena je samo ova poslednja, saopštilo je Srpsko nacionalno veće.
U informaciji koju su iz Veća poslali gradonačelniku Nevenu Bosilju ističe se da su od 15. septembra >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 2013. do 10. jula 2020. na zgradi Veća četiri puta uništene dvojezične natpisne ploče čiji se ostaci nalaze u prostorijama te organizacije.
Predsedndik VSNM Varaždina Mile Sekulić rekao je da su počinioci blago osuđeni zbog "otuđenja tuđe stvari".
"Ove godine zločinački i mrziteljski počinioci okomili su se na uništenje simbola srpske zajednice u Hrvatskoj. Ovo nisu izolovani slučajevi, šalje se kontinuirana poruka da srpska zajednica u Gradu Varaždinu nije naša", naglašava Sekulić.
Veće ukazuje na to da prethodni gradonačelnici nisu izašli pred kamere i javno osudili ovaj "čin mržnje koje se događa u gradu tolerancije i ugodnog suživota nacionalnih manjina koje žive u gradu i županiji".
Policija je obavila uviđaj na mestu događaja, a na zgradi postoji video nadzor za čije je funkcionisanje zadužen Grad.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Varaždinski župan traži kazne za uništavanje srpske zastave u Varaždinu

Izvor: Danas, 29.Nov.2021

Varaždinski župan Anđelko Stričak osudio je uništavanje zastave srpske zajednice u Varaždinu koja se nalazila na ulazu u prostorije Vijeća srpske nacionalne manjine u središtu grada i poručio da taj čin treba sankcionisati jer ne doprinosi suživotu i toleranciji, prenosi Hrvatska radio-televizija.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.