Izvor: RTS, 31.Jul.2021, 13:06

Unesko: Srpska kulturna dobra na KiM ostala na listi baštine u opasnosti

Komitet za svetsku baštinu Uneska jednoglasno je doneo odluku o zadržavanju srpskog kulturnog dobra, srednjovekovnih spomenika na KiM, na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti, izjavila je za Tanjug ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković pozdravio je odluku.
"To je izuzetno važno, jer potvrđuje kontinuiranu ozbiljnu ugroženost ovog dobra, na šta Republika Srbija stalno ukazuje", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekla je Tamara Rastovac Siamašvili.

Ta dobra su, kako je podsetila, upisana na Uneskovu listu na zahtev Srbije i država Srbija redovno obaveštava Unesko o njihovom stanju konzervacije.
Produženo 44. zasedanje Komiteta za svetsku baštinu još traje.
Petković: Srpskim spomenicima na KiM potrebna zaštitaDirektor Kancelarije za KiM Petar Petković pozdravio je odluku Komiteta za baštinu Uneska.

"Važna i jedino ispravna odluka Uneska da na listi svetske baštine u opasnosti zadrži četiri hrama Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji! Srpski manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodica Ljeviška i dalje se nalaze u rizičnoj situaciji i potrebna im je zaštita i to međunarodna", napisao je Petković na Fejsbuku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpska dobra na Kosovu ostala na listi Uneskove baštine u opasnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jul.2021

Komitet za svetsku baštinu Uneska jednoglasno je doneo odluku o zadržavanju srpskog kulturnog dobra, Srednjevekovnih spomenika na Kosovu (Srbija), na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti, izjavila je danas za Tanjug ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili..."To je izuzetno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.