Unapređenje rodne ravnopravnosti i položaja žena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2017, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unapređenje rodne ravnopravnosti i položaja žena

Unapređenje saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti i socijalnog uključivanja Roma i Romkinja u Srbiji bile su teme današnjeg sastanka potpredsednice Vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović i šefa misije OEBS u Srbiji Andree Oricija.

"Naši prioriteti usmereni su pre svega na povezivanje - infrastrukturno kroz puteve, železnicu i regionalnu saradnju, ali i na unapređenje rodne ravnopravnosti i položaja žena u Srbiji", rekla je Mihajlovićeva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ona je ambasadora Oricija upoznala sa dosadašnjim postignućima Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, napomenuvši da je to telo nakon Samita u Trstu iniciralo osnovanje regionalne kancelarije za rodnu ravnopravnost.

"Uradili smo mnogo na polju zakona i strateških dokumenata, usvojili smo Indeks rodne ravnopravnosti kao prva zemlja van EU koja je to učinila, ali radimo i na konkretnim projektima i aktivnostima koje će život žena u Srbiji učiniti kvalitetnijim. Nadam se da ćemo u tome imati podršku Misije OEBS-a", rekla je Mihajlovićeva.

Na sastanku se govorilo i o zakonu o rodnoj ravnopravnosti a sagovornici su se saglasili da je najvažniji dokument za unapređenje ove oblasti i da je značajno da uskoro bude usvojen.

"Kada govorimo o rodnoj ravnopravnosti u teoriji su svi za, ali u realnosti, kada dođe do implementacije mera, sve postane teže. Srbija je dosta uradila na tom polju i siguran sam da možemo još više ojačati saradnju u ovoj oblasti", rekao je Oricio.

Mihajlovićeva je uručila ambasadoru Oriciju kao poklon vezeni srpski peškir, rad žena sa sela, članica Etno-mreže.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.