Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2012, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umrla najstarija Evropljanka, stara 114 godina

NANT -

Najstarija žena Francuske Mari-Terez Barde, koja je proslavila 114. rođendan 2. juna, umrla je danas, javljeno je iz doma Ponćato na zapadu Francuske gde je živela.

Ona je bila šesta najstarija osoba na svetu, prema spisku "superstogodišnjaka" koju na svetskom nivou vodi Gerontolodži risrč grup (Gerongology Research Group), firma koja čuva rodne listove osoba starijih od 110 godina.

Prema spisku od 71 "superstogodišnjaka" koji je 27. maja ažurirala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ova organizacija, ispred Mari-Terez Barde starije su bile dve Amerikanke i jedna Japanke stare po 115 godina i dve Japanke stare po 114 godina.

Mari-Terez Barde je rođena u Lorijani na severozapadu Francuske 1898. godine, a udovica je od 1951. godine. Rodila je dvoje dece koji danas imaju 88 i 90 godina. Imala je i sedam unučadi, 16 praunučadi i nekoliko čukununučića.

Najstarija žena na svetu za koju se zna je Besi Kuper, Amerikanka stara 115 godina, rođena 26. avgusta 1896.

Ne postoji zvanično međunarodno telo koje naučno određuje ko je najstarija osoba na svetu, zbog razlike u propisima o izvodima iz matičnih knjiga.

Tako spisak ove organizacije uključuje građane iz Amerike, Japana, Australije i evropskih zemalja ali nema ni jednog Kineza ili osoba koje žive u Rusiji ili na dalekom istoku, ni u Africi.

Spisak superstogodišnjaka pored toga sadrži samo imena onih koje su njihove porodice ili oni sami želeli da prijave,navodi agencija Frans pres.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umrla najstarija Francuskinja u 115. godini

Izvor: Beta, 08.Jun.2012

NANT, 8. juna 2012. (Beta-AFP) - Najstarija žena Francuske Mari-Terez Barde (Marie-Therese Bardet), koja je proslavila 114. rodjendan 2. juna, umrla je u petak, javljeno je iz doma Ponćato na zapadu Francuske g.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.