Umesto što se smejete švedskom modelu, bolje da ste nešto naučili od nas

Izvor: B92, 03.Jul.2020, 18:04

"Umesto što se smejete švedskom modelu, bolje da ste nešto naučili od nas"

Umesto što se smejete našem modelu borbe sa kovidom19, bolje bi bilo da nešto naučite iz našega iskustva, tvrdi švedski epidemiolog Andre Tengel, piše Politiko.

On u otvorenom pismu kaže da karantin i druga ograničenja koja su uvele sve evropske zemlje može funkcionisati samo u kratkom periodu, a na duge staze švedski model je bolji.

Švedska vlada nije uvodila restriktivne mere, već je samo dala uputstva građanima kako da se ponašaju, što je za posledicu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imalo više zaraženih i više žrtava od koronavirusa nego u zemljama koje su uvele karantin.

U pismu se objašnjava da "švedski model" nije isto ono što su primenili u Sjedinjenim Američkim Državama i Brazilu, to jest "šivi i dozvoli da se umre", niti je to metod "da svako brine o sebi", "već svi za sve".

"Švedski model" odbrane od koronavirusa ima istorijske korene i bazira se na ideji da svako treba da učestvuje u odbrani (ne samo od zaraze, već i u drugim situacijama) i da svako treba da da svoj doprinos.

Dugoročno pokazaće se da je "švedski model" bolji, jer je striktne mere ograničenja, crvene zone i karantin moguće primeniti samo kratkotrajno, tvrdi on.

"Suprotstaviti se krizama koje traju duže ili se vraćaju u talasima, moguće je samo odgovornim učešćem i ponašanjem svih građana", piše u pismu iz Stoklholma koje objavljuje onlajn magazin "Politiko".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ČUVENI EPIDEMIOLOG POSLAO VAŽNU PORUKU: Jedini spas za čovečanstvo u borbi protiv korone je primena "ŠVEDSKOG MODELA"

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jul.2020

"Umesto što se smejete švedskom modelu, bolje da ste nešto naučili od nas"..- Umesto što se smejete našem modelu borbe sa kovidom19, bolje bi bilo da nešto naučite iz našega iskustva - tvrdi švedski epidemiolog Andre Tengel...On u otvorenom pismu kaže da karantin i druga ograničenja koja...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.