Umalo tuča Gruevskog i Džaferija u Sobranju / VIDEO

Izvor: B92, 14.Mar.2018, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umalo tuča Gruevskog i Džaferija u Sobranju / VIDEO

Obezbeđenje Sobranja je sprečilo fizički sukob predsednika parlmenta Taljata Džaferija i dojučerašnjeg lidera VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

Kako prenosi RTS, a javljaju makedonski mediji, incident se dogodio u trenutku kada je bio najavljen početak rasprave o zakonu o jezicima.

Nikola Gruevski je, kako navode mediji u Skoplju, prišao stolu predsednika parlamenta, izvadio Džaferijevu karticu iz sistema za glasanje i prolio vodu po stolu, nakon čega je Džaferi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proglasio pauzu.

Između Džaferija i Gruevskog stalo je obezbeđenje, pa je incident prekinut.

Suštinu sukoba u parlamentu Makedonije predstavlja početak izjašnjavanja o zakonu o jezicima, koji će, ukoliko bude usvojen, garantovati jednak tretman makedonskog i albanskog jezika, čemu se poslanici VMRO-DPMNE žestoko protive.

Opozicija je, u pokušaju da spreči izglasavanje ovog akta, podnela oko 35.500 amandmana, a predsednik Sobranja je u nekoliko navrata najavio da će zakon biti usvojen bez preterane rasprave o masi amandmana.

VMRO-DPMNE, pak, zahteva da se raspravlja o svakom amandmanu pojedinačno.

Sobranje je sredinom januara već izglasalo ovaj zakon, ali je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio da ga potpiše, čime se procedura vratila u Sobranje.

VMRO-DPMNE tvrdi da je novi zakon "protivustavan", kao i da "produbljuje razlike u društvu na štetu homogenizacije makedonske zajednice".

Zakon o jezicima, kojim albanski, praktično, postaje drugi zvanični jezik u toj zemlji, bio je jedan od ključnih uslova albanskih partija pred formiranje vladajuće koalicije na čijem se čelu nalaze SDSM i premijer Zoran Zaev.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Drama u Sobranju! Albanski zvaničan jezik, umalo tuča Gruevskog i Džaferija! (VIDEO)

Izvor: BKTV News, 14.Mar.2018

Odmah je reagovalo obezbeđenje...U makedonskom Sobranju za malo je izbegnut fizički sukob predsednika makedonskog parlamenta Taljata Džaferija i doskorašnjeg lidera VMRO-DPMNE i bivšeg premijera Nikole Gruevskog u trenutku kada je bio najavljen početak rasprave o Zakonu o upotrebi jezika...Kako...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.