Izvor: Southeast European Times, 23.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ultranacionalisti protestuju zbog Karadžićevog hapšenja u Beogradu

23/07/2008

BEOGRAD, Srbija -- Stotine ultranacionalističkih pristalica bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića okupilo se na ulicama Beograda kasno u utorak (22. jul) da protestuju zbog hapšenja njihovog heroja. Demonstranti su uglavnom bili mladi fudbalski navijači i aktivisti ultranacionalističke organizacije Obraz. Demonstranti su gađali pripadnike specijalne policije koja je bila raspoređena na mestu događaja bakljama i stolicama iz obližnjeg kafića. Policija je >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << uhapsila više lica; šest osoba zadobilo je povrede u sukobima. Demonstranti su se razišli tek kada se Aleksandar Vučić iz Srpske radikalne stranke zahvalio okupljenima na njihovoj "ljubavi prema Srbiji".

U međuvremenu, lideri sa celog Balkana nastavljaju da pozdravljaju hapšenje, ukazujući je to signal da je nova vlada Srbije spremna da sarađuje sa Haškim tribunalom, što je glavni preduslov za pridruživanje EU.

Karadžić, koji je optužen za genocid nad 8.000 Muslimana u Srebrenici u julu 1995. godine i za smrt oko 12.000 osoba tokom trogodišnje opsade Sarajeva, uhapšen je u ponedeljak posle 13 godina provedenih u bekstvu. Fajnenšel Tajms izvestio je u sredu da su britanske i američke specijalne službe učestvovale u operaciji potrage.

U međuvremenu, Karadžićev advokat Sveta Vujačić izjavio je u sredu da taj osumnjičenik za ratne zločine planira sam da se brani. Vujačić je rekao da, mada Karadžić planira da angažuje tim pravnih savetnika, on planira da se brani sam pred tribunalom UN-a, kao što je činio i pokojni srpski predsednik Slobodan Milošević. Karadžić će takođe uložiti žalbu protiv svog izručenja u Hag pre isteka roka u petak, izjavio je advokat. (Večernje novosti, Studio B, Komersant, Utrinski vesnik, Fajnenšal Tajms - 23/07/08; Rojters - 22/07/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.