Uloga Sovjetskog Saveza u pobedi protiv nacista se prećutkuje zbog propagande

Izvor: B92, 12.Maj.2020, 21:23

"Uloga Sovjetskog Saveza u pobedi protiv nacista se prećutkuje zbog propagande"

Sergej Lavrov rekao je da ta zemlja ne sumnja da SAD svesno zataškavaju istoriju, dok se uloga SSSR-a u pobedi nad fašizmom prećutkuje zbog propagande,

Šef ruske diplomatije je takođe podsetio da na forumu o Holokaustu u januaru američki potpredsednik Majk Pens, govoreći o oslobađanju Aušvica, nije ni spomenuo sovjetske vojnike.

"Da budem iskren, ne iznenađuje me kada se čuju takve stvari i ne zbog toga što sumnjamo da neki određeni američki političar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << namerno zataškava istoriju. To je rezultat obrade javne svesti, uključujući političare, kako se ispostavilo. Oni nisu razvili imunitet od toga da se širi propaganda koja pokušava da izjednači naciste i one koji su oslobodili Evropu, koja pokušava da za izbijanje Drugog svetskog rata jednako odgovornim kao Hitlerovu Nemačku smatra Sovjetski Savez“, rekao je Lavrov nakon onlajn sastanka Saveta ministara spoljnih poslova ZND.

Istovremeno, ministar smatra da je žalosno što Bela kuća nije spomenula SSSR među pobednicima u Drugom svetskom ratu, preneo je Sputnjik.

On je dodao da je to tužno, naročito zbog toga što su pre samo nekoliko nedelja, krajem aprila, povodom 75. godišnjice susreta na Elbi, predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, usvojili zajedničku izjavu u kojoj su date glavne ocene o pobedi i doprinosu koji je ova pobeda dala savremenom svetskom poretku i gde je naglašena potreba za nastavkom tako bliskih, savezničkih odnosa za borbu protiv aktuelnih pretnji koje danas imaju prekogranični karakter i koje ne znaju za nacionalne okvire, naglasio je Lavrov.

Ranije je na stranicama Bele kuće na Instagramu i Tviteru objavljeno da su samo Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija bile pobednice nad nacizmom, a Sovjetski Savez nije uopšte pomenut. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zbog toga je saopštilo da Moskva namerava da održi ozbiljan razgovor sa američkim zvaničnicima zbog toga što SAD iskrivljavaju ishod pobede nad nacizmom i ulozi SSSR-a u Drugom svetskom ratu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lavrov: Ne sumnjamo da SAD svesno zataškavaju istoriju

Izvor: Vostok.rs, 13.Maj.2020, 10:12

Rusija ne sumnja da Sjedinjene Američke Države svesno zataškavaju istoriju, dok se uloga SSSR-a u pobedi nad fašizmom prećutkuje zbog propagande, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, prenose RIA Novosti. Ranije je na stranicama Bele kuće na Instagramu i Tviteru povodom...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.