Ukupno 23 države SAD tužile Trampa zbog propisa Kalifornije o ekologii

Izvor: B92, 21.Sep.2019, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukupno 23 države SAD tužile Trampa zbog propisa Kalifornije o ekologii

Kalifornija je u tužila administraciju predsednika Donalda Trampa kako bi je sprečila da ukine propise te države o ograničavanju gasova staklene bašte.

U pitanju su i standardi ekonomičnosti goriva za automobile i kamione. Mobilisana je pomoć druge 22 države u borbi koja će oblikovati glavne komponente nacionalne klimatske politike, preneo je danas Glas Amerike (Voice of America - VOA).

Federalni zakon odredio je standarde u vezi sa tim koliko zagađenja kamioni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i automobili smeju da emituju. Ali, od 70-ih godina, Kaliforniji je bilo dozvoljeno da postavi oštrija pravila, pošto je imala najviše automobila i borila se da postigne kvalitet vazduha. U četvrtak, Administracija za nacionalnu bezbednost saobraćaja na auto-putevima (NHTSA) povukla je izuzeće Kalifornije.

Potez NHTSA stupa na snagu tek posle 60 dana, ali lideri država nisu želeli da čekaju sa podnošenjem tužbe. Demokratski guverner Gavin Njusom, koji se sukobio sa Trampom na više frontova, obećao je da će država istrajati pred sudom kako bi branila zdravlje dece i sačuvala novac potrošača na pumpama, kao i u zaštiti čovekove sredine.

Odluka Trampove administracije ne pogađa samo Kaliforniju. Trinaest drugih zemalja, plus Distrikt Kolumbija, prihvatilo je standarde Kalifornije.

Portparol NHTSA odbio je da komentariše tužbu. Ali u četvrtak, sekretarka za transport Elejn Čao rekla je da pravila "čine automobile skupljim" i da "ometaju bezbednost", pošto se kupci odvraćaju od kupovine novijih, bezbednijih vozila.

NHTSA je saopštila da je ovlašćena da uspostavlja nacionalne ekonomične standarde za gorivo, koji su nadređeni lokalnim i programima država.

Kaliforniji u tužbi pred sudom pridružili su se državni tužioci iz Kolorada, Konektiketa, Delavera, Havaja, Ilinoisa, Mejna, Masačusetsa, Merilenda, Mičigena, Minesote, Nevade, Nju Džerzija, Novog Meksika, Njujorka, Severne Karoline, Oregona, Pensilvanije, Roud Ajlanda, Vermonta, Virdžinije, Vašingtona i Viskonsina.

Gradovi Njujork i Los Anđeles, i Distrikt Kolumbija takođe su se pridružili tužbi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.