Ukradena stoka, automobili... ponovo pljačka Srba u Velikoj Hoči

Izvor: VOA, 25.Sep.2018, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukradena stoka, automobili... ponovo pljačka Srba u Velikoj Hoči

U selu Velika Hoča kod Orahovca sinoć su opljačkane četiri srpske porodice. Ukradana su četiri grla stoke i dva automobila od kojih je jedan pronađen u blizini sela. Jovan Matić ostao je noćas bez krave i teleta. U štali mu je ostala samo jedna koza. Jovan, raseljeno lice iz sela Bratotin kod Đakovice u Velikoj Hoči, koji u iznajmljenoj kući živi sa suprugom i sinom već 20 godina, kaže da je kroz slične muke prolazio i pre i tokom rata. “Ja sam izgubio više od stotinu ovaca, krava i konja, ali 'ajde to je bio rat, ali i pre rata, ne samo u ratu. Evo sad je ponovo došlo vreme da mi opljačkaju i to što sam imao. Ja ne radim nigde, dete ne radi, žena isto“, kaže Matić. Njegov prvi komšija Branko Čukanić u štali je imao kravu i pet svinja. Lopovi su kravu odveli, a svinje ostavili. Branko kaže da je saznanje da su ostali bez krave najteže prihvatio njegov četvorogodišnji sin Damjan. Čukanići ne očekuju da će lopovi biti otkriveni, jer su se pljačke događale i ranije i do danas nije ništa rasvetljeno. „Nemamo zaštitu ni od koga, ni od jedne države, ni od Vlade Kosova, ni od Vlade Srbije ni od koga. Na nama se vrše eksperimenti raznorazni, sve zbog politike, a mi seljaci stradamo. Evo sad otišla krava, sutra može... ne daj bože da sam izašao tu da sam ih presreo oni bi mene ubili. Moja sreća što nisam izašao. Ti lopovi bez oružja nisu došli“, rekao je za Glas Amerike Čukanić. Pored stoke na meti lopova sinoć su bila i vozila. Slobodanu Miciću automobil je ukraden na ulici ispred dvorišta. „Ovo spada u neku tešku političku igru, jer ne može sad nas da dira, pa ajde sad auto, pa ti ošteti žito i tako dalje“, smatra Micić. Lopovi su u automobil četvrtog oštećenog Saše Micića ubacili tele koje su ukrali iz štale ove porodice. Međutim, Micići su jutos pronašli samo automobil koji je ostavljen u šumarku na periferiji sela. „Ne znam kako moj auto nisu odneli, ne znam zašto su ga tu ostavili zbog čega su ga ostavili. Znam da mi svetla kratka ne rade, ali sve ostalo radi. Ja sam auto posle uviđaja policije upalio i doterao kući“, kaže za Glas Amerike Saša Micić. Velika Hoča je jedno od najstarijih srpskih mesta u ovom delu Kosova. Pre rata je bila najpoznatija po proizvodnji dobrog vina i bogatoj kulturnoj baštini. U poslednjih 20 godina ovo mesto, kao i Orahovac, koji se nalazi dva kilometra odatle, poznati su i po ubistvima i otmicama Srba, koje su u ovom kraju počele još pre 1999. godine. Pre rata u Velikoj Hoči je živelo oko 1.500 Srba, a danas ih je trostruko manje.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ukradena stoka, automobili... ponovo pljačka Srba u Velikoj Hoči

Izvor: VOA, 25.Sep.2018

U selu Velika Hoča kod Orahovca sinoć su opljačkane četiri srpske porodice. Ukradana su četiri grla stoke i dva automobila od kojih je jedan pronađen u blizini sela.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.