Ukida se zabrana putovanja u SAD, potprebno da putnici budu vakcinisani

Izvor: VOA, 25.Okt.2021, 21:42

Ukida se zabrana putovanja u SAD, potprebno da putnici budu vakcinisani

Američki predsednik Džozef Bajden doneo je izvršnu uredbu po kojoj će biti potrebno da strani državljani koji putuju u Sjedinjene Države budu potpuno imunizovani, saopštila je Bela kuća. Istovremeno se od 8. novembra ukida zabrana putovanja u Sjednjene Države, uvedena početkom 2020.godine, putnicima iz Šengenskog prostora, Kine, Indije, Brazila, Južne Afrike. „U interesu je Sjedinjenih Država da se odstupe od ograničenja koja važe za svaku pojedinačnu zemlju koja su se primenjivala tokom pandemije kovida 19 i usvoje politiku koja se prvenstveno oslanja na vakcinaciju – da bi se unapredio bezbedan nastavak međunarodnih avioputovanja u Sjedinjene Države”, navodi se u objavi američkog predsednika. Bela kuća je potvrdila da su deca mlađa od 18 godina izuzeta od novih pravila, kao i osobe sa zdravstvenim problemima. Takođe, Bajdenova administracija precizirala je šta aviokompanije treba da učine kako bi potvrdile da su putnici vakcinisani pre ukrcavanja na letove prema Sjedinjenim Državama. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), naveli su da će biti prihvaćene sve vakcine koje su odobrila američka regulatorna tela ili Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Takođe, prihvatiće i ukoliko su putnici primali mešovite doze vakcina. CDC bi sledećeg ponedeljka trebalo da izda nove smernice za praćenje kontakata – prema kojima će aviokompanije biti u obavezi da prikupljaju podatke od putnika zbog praćenja onih koji su potencijalno bili izloženi različitim sojevima kovida 19. Takođe, putnici će biti u obavezi da dostave dokumentaciju o vakcinaciji dobijenu od, kako je navedeno, zvaničnog izvora. Istovremeno, aviokompanije bi trebalo da pruže dokaz da je putnik poslednju dozu vakcine primio dve nedelje uoči putovanja. Merama je propisano i da bi putnici trebalo da dostave negativan test na koronavirus urađen 72 sata od momenta polaska na put. Bela kuća je navela da je potrebno da nevakcinisani Amerikanci i strani državljani, koji mogu biti izuzeti od novih pravila, dostave negativan kovid test u roku od 24 časa pre polaska.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Od 8. novembra ukida se zabrana putovanja u SAD

Izvor: Danas, 26.Okt.2021, 00:19

Američki predsednik Džozef Bajden doneo je danas izvršnu uredbu po kojoj će biti potrebno da strani državljani koji putuju u Sjedinjene Države budu potpuno imunizovani, saopštila je Bela kuća.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.