Ujedinjeni Arapski Emirati ulagaće u srpsku poljoprivredu

Izvor: Southeast European Times, 19.Jan.2013, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ujedinjeni Arapski Emirati ulagaće u srpsku poljoprivredu

Kompanija sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima najavila je da će investirati oko 200 miliona evra u srpsku poljoprivredu.

19/01/2013

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 19.1.2013.

Obećanje kompanije iz Abu Dabija da će investirati oko 200 miliona evra u srpsku poljoprivrednu industriju najnoviji je primer investiranja Ujedinjenih Arapskih Emirata na Balkanu.

Investicija Al Dahre će, kako se očekuje, podstaći >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << srpski izvoz godinu dana nakon što je suša nanela štetu od oko 1,5 milijade evra. Zemlja ima malu površinu koja se navodnjava, zbog čega su prihodi Srbije od poljoprivrede ograničeni i osetljiva je na prirodne katastrofe.

„Al Dahra će uložiti 100 miliona evra u novi sistem navodnjavanja da bi podstakla proizvodnju i dati 100 miliona za preuzimanje 80 odsto udela u osam poljoprivrednih kompanija koje kontroliše država, od kojih će Srbija zadržati 20 odsto“, rekao je ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić.

Eksperti kažu da će Srbija morati da navodnjava otprilike 500.000 hektara zemlje. Trenutno se navodnjava oko 150.000 hektara, ali stvarna površina iznosi 40.000 hektara. Novom investicijom bi trebalo da se doda još 14.000 hektara za navodnjavanje.

Miladin Sevarlić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, kaže da je investiranje u sisteme navodnjavanja neophodno, posebno zbog klimatskih promena.

„Investicije u navodnjavanje isplatiće se za tri do pet godina“, rekao je Sevarlić zaSETimes.

Poljoprivrednik Mileta Vojnov kaže da očekuje da arapske investicije pomognu malim proizvođačima kao što je on.

„Prvo moramo da uvećamo naše zemljište, jer niko neće da navodnjava male parcele i mora da se uradi još puno toga na čišćenju kanala za navodnjavanje da bismo mogli da koristimo ono što imamo“, rekao je Vojnov za SETimes.

Miroslav Grubanov, šef udruženja poljoprivrednika Paor iz Crepaje, izrazio je zabrinutost da država favorizuje strane investitore i zato što nije ponudila domaćim poljoprivrednicima zemljište pod tako povoljnim uslovima.

Grubanov je rekao beogradskoj novinskoj agenciji Beta da su poljoprivrednici ljuti zato što im nije ponuđeno da iznajme zemlju pod tako povoljnim uslovima, s obzirom da su plaćali 900 evra po hektaru na aukcijama, dok će je arapski investitori dobiti za 250 evra.

Srbija nije jedina zemlja u regionu u kojoj ulažu investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Posle oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini (BiH), Ujedinjeni Arapski Emirati su se fokusirali na finansijsku pomoć za obnovu i povratak izbeglica, takođe investirajući u povoljne kredite za mala i srednja preuzeća i obrazovanje. Sve investicije obavljaju se preko Bosna bank internešenela, jedine banke BiH koja posluje po islamskim principima.

Trgovinska razmena između BiH i Ujedinjenih Arapskih Emirata iznosi oko 4 miliona evra. Broj kompanija iz Emirata koje su ušle na tržište BiH u poslednje tri godine popeo se na 15, uključujući tri kompanije u vlasništvu vlade.

Neke od najvećih investicija su one Islamske banke Abu Dabi i Islamske banke Dubai, a fokusirane su na finansijski sektor i sektor nekretnina. BiH izvozi halal meso u Ujedinjene Arapske Emirate.

Tri godine nakon otvaranja albanske ambasade u Abu Dabiju, investicije Ujedinjenih Arapskih Emirata u Albaniji su u porastu. Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata investira 51 milion evra u izgradnju autoputa Tirana-Elbasan dužine 32 km. Dve zemlje su 2012. godine potpisale zajednički sporazum o vazduhoplovnim uslugama između relevantnih teritorija.

Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata takođe je uložila 17 miliona evra u izgradnju aerodroma Kukeš u severnoj Albaniji.

Dve zemlje uspostavile su početkom januara zajednički Odbor za ekonomsku saradnju.

Direktne investicije Ujedinjenih Arapskih Emirata u Bugarskoj iznosile su 0,3 miliona evra u 2000, a 2012. godine su dostigle 34,4 miliona evra,

Dopisnici Anes Alić iz Sarajeva, Erl Murati iz Tirane i Svetla Dimitrova iz Sofije doprineli su ovom izveštaju.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.