Uhapšeni sajberprevaranti, prisvojili više od pet miliona dolara

Izvor: B92, 09.Jun.2020, 17:57

Uhapšeni sajberprevaranti, prisvojili više od pet miliona dolara

Policija u Vijetnamu uhapsila je 11 ljudi osumnjičenih da su u toj zemlji putem interneta vršili prevare i nezakonito sticali imovinu.

Sumnja se da su tako došli do više od pet miliona dolara.

Svi osumnjičeni - četvoro Vijetnamaca i sedmoro Nigerijaca - žive u Ho Ši Minu.

Kako navodi agencija VNA, jedna žena iz grada Hue policiji je u aprilu prijavila da joj je jedan strani državljanin ukrao sumu u protivvrednosti 168.000 dolara, a kasnije je ustanovljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je novac prebačen na više bankovnih račina, a onda povučen na bankomatima u Ho Ši Minu.

Posle oko petnaest dana, policija je otkrila da je vođa ove grupe prevaranata Nigerijac pod imenom Dalaksi Dejv, trenutno nastanjen u Kambodži.

Kako navodi agencija, on je uspostavljao kontakt sa naivnim žrtvama u Vijetnamu putem društvenih mreža, pretvarajući se da je američki vojnik, i zloupotrebljavao njhovo poverenje, tražeći od njih da šalju vredne poklone njegovim prijateljima u Vijetnamu, ili ih pozivajući da investiraju u poslove u inostranstvu.

Isto tako, svojim saradnicima u Vijetnamu on je nalagao da, prilikom kupovina putem interneta, sprovode prevare na štetu prodavaca, a članovi ove grupe žrtve su takođe varali pretvarajući se da su službenici policije i drugih organa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.