Uhapšen Albin Kurti, policija zauzela sedište Samoopredeljenja

Izvor: RTS, 28.Nov.2015, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Albin Kurti, policija zauzela sedište Samoopredeljenja

Policija upala u prostorije pokreta "Samoopredeljenje" i uhapsila Albina Kurtija i 87 osoba. Specijalci opkolili sedište pokreta, gde se Kurti sklonio nakon obraćanja na protestu opozicije u centru Prištine. Hiljade pristalica na ulicama tražilo je odbacivanje sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i demarkacije granica s Crnom Gorom. Jake policijske snage kontrolisale situaciju u gradu.
19.10 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<Kurti prebačen u kosovsku Palatu pravde, gde treba da se pojavi pred nadležnim tužilaštvom, rekao je predsednik osnovnog suda u Prištini Hamdi Ibrahimi i istakao da još nije stigao zahtev za određivanje pritvora.
18.35 - Lokalne vlasti odložile koncerte povodom obeležavanja Dana zastave zbog, kako je navedeno, "terora sprovedenog nad aktivistima, poslanicima i simpatizerima pokreta 'Samoopredeljenje'".
17.50 - Povređena dva policajca i dvoje aktivista opozicije u akciji hapšenja Albina Kurtija. Uhapšeno još 87 simpatizera "Samoopredeljenja", potvrdila kosovska policija.
17.30 - Periodični sukobi simpatizera i policije koja i dalje drži pod blokadom sedište "Samoopredeljenja".
16.55 - Uhapšeno oko 90 osoba u policijskoj akciji u Prištini.  
16.10 - Policija je uhapsila Albina Kurtija i 40 aktivista pokreta "Samoopredeljenje". 

16.00 - Specijalci izvode vezane pristalice "Samoopredeljenja" iz sedišta te stranke. Kurti, za sada, nije viđen. Do sada, privedeno je dvadesetak osoba.

15.30 - Specijalci su rasterali pristalice "Samoopredeljenja" i zauzeli sedište te stranke. Dvadesetak policajaca ušlo je u zgradu. "Samoopredeljenje" poziva pristalice da dođu u centar grada.
Tokom protesta nije bilo incidenata, mada je policija, za ovu priliku, na ulicama oko glavnog trga u Prištini, rasporedila sve raspoložive snage, strahujući da bi se mogle ponoviti scene sa prethodnih protesta opozicije.

Demonstranti su tražili da vlada Ise Mustafe povuče potpise sa sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, koji je uz posredovanje EU, potpisan u Briselu i dogovora o demarkaciji sa Crnom Gorom.
Policija je, ranije, najavila da će, ukoliko bude prilike, uhapsiti osnivača pokreta "Samoopredeljenje" Albina Kurtija, koji se, sa velikim brojem telohranitelja, ipak pojavio na protestu.
Kurti je, obraćajući se pristalicama, zatražio da se iz zatvora puste aktivisti "Samoopredeljenja", uhapšeni zbog izazivanja nereda i bacanja suzavca u parlamentu.
Kurti je, takođe, pozvao na "ujedinjenje Albanaca", navodeći da takav potez ne bi predstavljao prepreku evropskim integracijama.
"Nećemo mahati ovim skarabudženim zastavama koje nose trgovci nacionalnim interesima", rekao je Kurti, aludirajući na zastavu Kosova.

Kosovska policija je imala informaciju da će Kurti učestvovati na protestu, ali ga nije uhapsila da situacija ne bi eskalirala.
"Imali smo informaciju u vezi sa učešćem na protestu osobe za kojom je izdat nalog za hapšenje, ali na osnovu procene stanja i u cilju izbegavanja eskalacije situacije, tokom protesta nismo preduzeli mere za njegovo hapšenje", navodi se u saopštenju.
Nakon protesta na Trgu Zahira Pajazitija, Kurti se, zajedno sa ljudima koji su ga okruživali, sklonio u sedište "Samoopredeljenja".
Policija je opkolila zgradu, slomila stakla i upala u sedište pokreta. U akciji je uhapšen Kurti, ali i oko 87 aktivista tog pokreta, potvrdila je kosovska policija. S druge strane, predstavnici "Samoopredeljenja" tvrde da je policija uhapsila oko 100 članova tog pokreta.
Kurti je prebačen u kosovsku Palatu pravde, gde treba da se pojavi pred nadležnim tužilaštvom, rekao je predsednik osnovnog suda u Prištini Hamdi Ibrahimi i istakao da još nije stigao zahtev tužilaštva za određivanje pritvora.
"Mi očekujemo zahtev tužilaštva. Ne znam hoće li se to desiti večeras, sutra ili narednih dana", rekao je Ibrahimi.
Prema podacima kosovske policije, u akciji hapšenja povređene su četiri osobe, od kojih dva policajca i dvoje aktivista. Međutim, u prištinskom Urgentnom centru kažu da su do sada primili četiri povređene osobe, ali da među njima nema pripadnika kosovske policije.
"Radi se o lakšim površinskim povredama na glavi kod jedne osobe, dok su kod tri osobe u pitanju lakše povrede gornjih i donjih ekstremiteta", rekao je direktor Urgentnog centra Basri Ljenjani.
Potvrdio je da je među povređenima i bivši kosovski ombudsman Sami Kurteši, koji je od četvrtka i zvanično član "Samoopredeljenja". 
Sedište "Samoopredeljenja" pod blokadom 
Nakon hapšenja osnivača "Samoopredeljenja", sedište tog pokreta je i dalje pod blokadom. Okupljeni simpatizeri stranke se periodično sukobljavaju sa pripadnicima policije.

Tanjugov reporter sa lica mesta javlja da je policija u jednom trenutku povredila i gradonačelnika Prištine Špenta Ahmetija, koji je funkcioner Kurtijevog pokreta.
Sve ulice oko sedišta te stranke su blokirane, a prema proceni reportera, u toj akciji učestvuje oko 300 policajaca.
Svi prilazi ka sedištu "Samoopredeljenja" su blokirani, a policija je raspoređena u više kordona.
Postavljena su i vozila za razbijanje demonstracija, kao i kola hitne pomoći.
U saopštenju kosovske policije navodi se da je tokom akcije hapšenja ispred sedišta "Samoopredeljenja" bila veća grupa pristalica koja je protestovala i ometala policiju u izvršavanju zadataka.
Za sada, osim skandiranja i periodičnih sukoba, nema većih incidenata.
Na glavnom gradskom šetalištu je mirno, kao i u svim drugim delovima grada.
Za Kurtijem je izdat nalog za hapšenje zbog aktiviranja suzavca na sednici parlamenta i izazivanja opšte opasnosti.
Poslanici "Samoopredeljenja" već mesecima blokiraju rad kosovskog parlamenta - ispadima i bacanjem suzavca, tražeći da Priština odustane od sporazuma iz Brisela.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NEREDI U PRIŠTINI Hiljade na ulicama, policija upala u sedište Samoopredeljenja, uhapšen Kurti

Izvor: Blic, 28.Nov.2015

Policija je upala u prostorije pokreta Samoopredeljenje i uhapsila Aljbina Kurtija. Hiljade pristalica opozicije demonstriralo je u centru Prištine, tražeći odbacivanje sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština. Jake policijske snage kontrolisale su situaciju u gradu. Posle protesta, policija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.