Ugrožena katedrala u Vijetnamu stara 134 godine

Izvor: B92, 27.Jun.2019, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugrožena katedrala u Vijetnamu stara 134 godine

U drvene stubove građevine iz kolonijalne ere uvukli su se crvi, crep je slomljen pa prokišnjava, a oštećeni su i zvonik i zidovi.

Arhitekte iz Vijetnama zabrinute su da bi planovi za renoviranje katedrale iz 19. veka zapravo mogli da dovedu do njenog uništenja.

Nezadovoljstvo zbog stanja katedrale Bui Ču nateralo je ministra kulture Ngujena Ngoka Tijena da naloži istragu prošle godine, a Institut za očuvanje spomenika dobio je dve opcije, javljaju mediji. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Prva predviđa obnovu 134 godina starog zdanja u severnoj primorskoj provinciji Nam Din, koja se smatra kolevkom katoličanstva u Vijetnamu, ali druga predviđa rušenje i izgradnju veće "kopije".

Katedrala je obnovljena dva puta od 1974. godine, ali su se u drvene stubove sada uvukli crvi, crep je slomljen pa prokišnjava, a ugroženi su i zvonik i zidovi građevine.

Institut je saopštio da bi popravljanje ovih nedostataka bio veliki poduhvat i da bi zahtevalo redovno godišnje održavanje, tako da je njihov izbor bila druga opcija - rušenje katedrale i izgradnja nove.

Relativno malo crkava ima ovaj nivo zaštite, a Martin Rama, savetnik Svetske banke koji vodi Vijetnamski centar za održivi urbani razvoj, dao je svoj glas ovom pozivu.

"Arhitektonski dragulji"

On kaže da su crkve i džamije iz kolonijalne ere "arhitektonski dragulji zahvaljujući kombinaciji francuske umetnosti i tradicionalne vijetnamske estetike, a njihovo uništavanje je gubitak za čovečanstvo".

On takođe smatra da bi UN trebalo da razmotri njihovo uvrštavanje na listu svetske baštine, pišu mediji.

U međuvremenu, arhitekta Nguijen Ngoc Hoaj Nam iz grupe Jeu Di San ima pragmatično rešenje - popravku katedrale i izgradnju nove pored.

"Tako bi se stara zgrada sačuvala, a dobila bi se i prostranija građevina za sve veće zahteve lokalne zajednice", rekao je.

Izveštava Martin Mogran

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.