Udruženje novinara traži istragu ubistva novinarke

Izvor: B92, 08.Okt.2018, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje novinara traži istragu ubistva novinarke

Udruženje evropskih novinara zatražilo je detaljnu istragu ubistva bugarske novinarke Viktorije Marinove i kritikovalo nagađanje o motivu ubistva.

Ogranak tog udruženja u Bugarskoj naveo je da istraga treba da ispita moguće motive, uključujući mogućnost da je njena smrt povezana s njenim novinarskim radom, prenosi Asošiejted pres.

"Sve dok ne bude čvrstih dokaza, spekulacije da je incident povezan sa slobodom govora su neprihvatljive", navelo je udruženje. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Telo Marinove (30) nađeno je u subotu u parku u gradu Ruse, na severu Bugarske. Policija je saopštila da je pretučena, silovana i zadavljena.

Ministar unutrašnjih poslova Bugarske Mladen Marinov rekao je danas da nema dokaza da je ubistvo povezano s novnarskim radom Marinove.

Marinova je bila direktorka lokalne televizije TVN i voditeljka dve istraživačke emisije.

U prvoj i poslednjoj epizodi njene nedavno pokrenute emisije "Detektor" prikazani su intervjui s dvojicom bugarskih novinara, Atilom Biroom i Dimitrom Stojanovim, koji su istraživali navodne pronevere evropskih fondova. Njih dvojica su uhapšena u septembru dok su radili na tom slučaju, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Marinova je treći istraživački novinar koji je u poslednjih godinu dana ubijen u Evropskoj uniji. Malteška novinarka Dafne Karuana Galicija ubijena je oktobra 2017. postavljanjem bombe na automobil, dok su slovački novinar Jan Kucijak i njegova verenica Martina Kušnirova ubijeni u februaru u svom domu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.