Udruženje: U Srbiji 40 odsto pacijenata sa teškom astmom ne drži pod kontrolom bolest

Izvor: Beta, 21.Okt.2021, 10:04

Udruženje: U Srbiji 40 odsto pacijenata sa teškom astmom ne drži pod kontrolom bolest

U Srbiji 40 odsto pacijenata sa teškom astmom ne drži pod kontrolom bolest i izloženo je ozbiljnim rizicima, ukazalo je danas novoosnovano novosadsko Udruženje obolelih od teške astme.Procenjuje se da u Srbiji oko 200.000 ljudi ima astmu od čega tri do pet odsto boluje od teškog oblika te bolesti koja, ukoliko se ne drži pod kontrolom, može biti izuzetno teška pa i smrtonosna.Cilj Udruženja je da edukacijom gradjana i uticajem na nadležne institucije omoguće da se i najteži oblici astme pravovremeno leče uz najefikasnije terapije i procedure."Brojni su izazovi obolelih od teških oblika astme sa kojima teško mogu da se izbore sami. Bolest ih često radno onesposobljava i izaziva pridružena oboljenja. Zbog naglih i nepredvidivih pogoršanja zdravstvenog stanja, oboleli su pod velikim psihološkim pritiskom i stalno izloženi smrtnoj opasnosti", kazala je predsednica Udruženja Aleksandra Maleš.Istakla je da držanje astme pod kontrolom zdravim životnim navikama i redovnim uzimanjem najefikasnijih terapija treba da bude prioritet za svakog pacijenta.Teška astma se po njenim rečima dijagnostikuje kasno, a i kada počne lečenje, ono je u velikom broju slučajeva bazirano na terapijama koje kod dugotrajne upotrebe imaju izražene negativne pojave."Pacijenti gotovo uvek do kraja života moraju da budu pod terapijom i zato su im potrebne ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Udruženje: U Srbiji 40 odsto pacijenata sa teškom astmom ne drži pod kontrolom bolest

Izvor: Danas, 21.Okt.2021

U Srbiji 40 odsto pacijenata sa teškom astmom ne drži pod kontrolom bolest i izloženo je ozbiljnim rizicima, ukazalo je danas novoosnovano novosadsko Udruženje obolelih od teške astme.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.