Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Nov.2018, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje Šansa za roditeljstvo traži pomoć od predsednika Srbije

Udruženje "Šansa za roditeljstvo" uputilo je danas pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem mu ukazuje na brojne probleme sa kojma se suočavaju parovi u lečenju neplodnosti.

U Evropi danas počnje treća godišnja Nedelja (ne)plodnosti, a ako je udruženje navelo, U Srbiji najnovijim merama populacione politike nije obuhvaćeno 400.000 parova.

To udruženje dodalo je da je pismo Vučiću upućeno zato što nema ustanove u zemlji kojoj se nisu obratili, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << a odgovore za rešenje problema nisu dobili.

Konstatuje se da tri pokušaja vantelesne oplodnje nisu dovoljna, kao i da brojna obećanja nisu ispunjena.

Iz udruženja su ukazali da nije otvorena najavljena Banka reproduktivnih ćelija i embriona i da nisu završeni prateći akti koji su neophodni za regulisanje donacije ćelija i embriona iako je rečeno da će do novembra meseca biti gotovi.

"Zamrzavanje embriona parovima će finansirati Fond i to samo jednom, ali odmrzavanje i dodatni transfer neće - pa će morati sami da plate. Ili da, možda, biramo – ili zamrzavanje ili jedan proces vantelesne oplodnje? Kakva je tu matematika? A nismo ništa znali. Znali smo samo za obećanja. Niko nam nije rekao da je izbor u pitanju", stoji u pismu.

Dodaje se i da par nema pravo na besplatan proces vantelesne oplodnje za drugo dete, ukoliko je svoje tri šanse iskoristio za dobijanje prvog deteta.

"Dobili smo da žena koja ima 42. godine i jedan mesec nema pravo na vantelesnu oplodnju a da žena sa mesec dana manje od 42 ima pravo. Zašto? Zar to nije diskriminacija? Muškarci su nam na margini, potpuno diskriminisani u procesu, a ustanove koje treba da znaju kako da sprovode ove procedure nisu obaveštene i ne znaju dovoljno", navodi se u pismu.

Iz udruženja "Šansa za roditeljstvo" su naveli da je minimum u Evropi da se na milion stanovnika uradi 1.000 procedura vantelesne oplodnje, a da se u Srbiji godišnje obavi između 2.000 i 3.000 procedura.

"Ukoliko dajete nešto parovima koji se toliko bore za dete u Srbiji – pomozite im stvarno, borite se za njih iskreno i bez ograničenja. Šta će nam putevi ako nema ko njima da ide", poručila je u pismu Sanda Jovanović u ime udurženja "Šansa za roditeljstvo".

Nedelja (ne)plodnosti traje od 5. do 11.novembra, a procenjuje se da se sa problemom steriliteta u Evropi suočava više od 25 miliona ljudi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.