Udruženje Fruškać: Umesto stare deponije posađeno medonosno drveće

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Nov.2019, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje Fruškać: Umesto stare deponije posađeno medonosno drveće

Na mestu stare deponije u fruškogorskom selu Erdevik, na putu do jezera Moharač, aktivisti udruženja građana Fruškać zajedno sa volonterima tokom vikenda posadili su na površini od oko jednog hektara medonosno drveće i biljke i na taj način transformisali ovo mesto, saopštilo je danas udruženje Fruškać.

“Stara deponija zatvorena je pre deset godina ali zemljište nije održavano a nesavesni građani su pored iste i dalje bacali smeće i na taj način kvarili idilični >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << put koji vodi na jezero Moharač. Sadnji drveća na mestu stare deponije prethodilo je čišćenje i pripremanje terena koje je trajalo mesec i po dana. U akciju čišćenja i pripremanja bili su uključeni i meštani sela Erdevik i članovi udruženja pčelara Lipa”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se čitava akcija transformisanja lokacije nastaviti na proleće kada će se sadnja nastaviti i od tog mesta napraviti “mala cvetna oaza”.

“Sve alarmantniji podaci pokazuju da pčele i šume polako nestaju, a budući da je Vojvodina najmanje pošumljen region u našoj zemlji, udruženje Fruškać je pokrenulo akciju koja će doneti dobrobit ne samo pčelama, nego i lokalnoj zajednici. Posađeno drveće i biljke, biće dobar izvor ispaše za pčele, ali i mnogo više od toga, jer su na lokaciji posađene i neke specifične vrste koje imaju osobena benefitarana svojstva - da izvlače otrove i teške metale iz zemlje”, piše u saopštenju.

Dodaje se da će u okviru čitave akcije biti postavljena i autonomna meteorološka stanica, koja će biti povezana sa sajtom Fruškać (www.fruskac.net), pa će meštani tim putem moći da prate razne parametre u realnom vremenu (od vlažnosti vazduha, zemlje, lista, do pravca vetra, pomoću kojih mogu da smanje nepotrebna prskanja useva i voća, što će doprineti ne samo pčelama, nego i opštem boljitku životne sredine.

“Uz pomoć stručnjaka, podaci će se analizirati a zatim i objavljivati na Fruškać sajtu, ne bi li i ovim putem što više uticali na podizanje ekološke svesti i stvaranje zdravije životne sredine”, precizira se u saopštenju.

Akciju je podržala Opportunity banka iz Novog Sada koja je donirala sadnice, meteorološku stanicu i sredstva za uređenje terena.

Uz pomoć Trag fondacije, u okviru projekta Aktivne zajednice, obezbeđen je kontejner koji je postavljen u blizini, i koji će pomoći da se ružna istorija ovog novog mesta više ne ponovi.

Fruškać je termin koji Novosađani koriste za Frušku goru.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.