Udruženje “Da se zna!”: Novi dekan Pravnog osuđeni homofob

Izvor: N1 televizija, 03.Okt.2018, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje “Da se zna!”: Novi dekan Pravnog osuđeni homofob

Udruženje "Da se zna!" osudilo je vest da je novi dekan Pravnog fakulteta u Univerziteta u Novom Sadu Branislav Ristivojević, koji je prvostepeno osuđen za govor mržnje prema pripadnicima LGBT+ zajednice.

"Krajnje smo iznenađeni informacijom da je osuđeni homofob postao dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu", navelo je udruženje "Da se zna!" u saopštenju za javnost.

Pre oko godinu dana udruženje "Da se zna!" podnelo je pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << zbog homofobičnog i "izuzetno malicioznog" teksta na sajtu Nove srpske političke misli, u kome je optužio Paradu ponosa i takozvani "homoseksualni lobi" za porast nasilja u porodici.

"U novembru 2017. godine dobili smo odgovor od kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti da je diskriminacija ustanovljena te da je podneta tužba Višem sudu u Novom Sadu zbog povrede zakona. Budući da je institucija podnela tužbu, naše udruženje nije bilo stranka u postupku, ali smo od ove institucije više meseci nakon početka postupka saznali još jednu ohrabrujuću vest, i to u julu ove godine - Viši sud u Novom Sadu u prvostepenom postupku osudio je Branislava Ristivojevića za govor mržnje", piše u saopštenju.

Dodaje se da je Ristivojević iznosio i druge "izuzetno kontroverzne stavove", poput onih u kojima obaveznu vakcinaciju protiv malih boginja upoređuje sa bombardovanjem SR Jugoslavije.

"Postavljamo pitanje: da li Savet Pravnog fakulteta u Novom Sadu razmatra stavove, a pre svega istoriju kršenja zakona, kada bira dekana, budući da je tako nešto pri izboru profesora Branislava Ristivojevića evidentno izostalo", navodi se u saopštenju.

Udruženje "Da se zna!" je saopštilo da su "izuzetno uznemireni" saznanjem da visokoobrazovnom institucijom iz koje će, između ostalog, poticati i budući advokati, tužioci i sudije, to jest ključne osobe za borbu protiv homofobije i rasprostranjenog nasilja prema LGBT+ osobama, rukovodi čovek "koji za porast nasilja u porodici krivi LGBT+ zajednicu i koji je zbog toga prvostepeno osuđen za govor mržnje".

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

SKANDAL U NOVOM SADU Antivakcinaš i osvedočeni homofob izabran za dekana Pravnog fakulteta

Izvor: Blic, 04.Okt.2018, 07:02

Prof. dr Branislav Ristivojević, poznat po ekstremnim stavovima prema LGBT zajednici, kao i obaveznoj vakcinaciji, koje je u nekoliko autorskih tekstova iznosio u javnost, stupio je 1. oktobra na dužnost dekana novosadskog Pravnog fakulteta.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.