Uče zanat čekajući slobodu

Izvor: RTS, 17.Dec.2018, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uče zanat čekajući slobodu

Nemačka nevladina organizacija „Help” donirala je kazneno popravnom zavodu „Zabela” kod Požarevca dve mašine za obradu metala i izradu metalnog nameštaja. Osuđenici će se obučavati na ovim mašinama, a metalni nameštaj proizveden u Zabeli namenjen je drugim zatvorima, ali i širem tržištu.
Na novoj mašini osuđenici u kazneno popravnom zavodu Zabela kod Požarevca brže i lakše će izrađivati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << metalni nameštaj, namenjen drugim zavodima u okviru sistema Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, ali i srpskom tržištu. U Zabeli se već odavno proizvode i metalni mobilijari.

„Imajući u vidu da su ovo vrlo moderne i nove mašine, njihov kapacitet je i veći od naših potreba, tako da opravdano očekujemo da će se u nekom budućem periodu ta proizvodnja i prebaciti, tako da ćemo moći da učestvujemo na tržištu i da sa te strane rasteretimo budžet i ostvarimo neku zaradu,” kaže Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.
Mašine za obradu metala donicaja su nemačke nevladine organizacije „Help”. Vrednost mašina je 57 hljada evra, od čega je polovinu dala Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.
„Obzirom da „Help” pomaže ugrožene grupe ovo je jedna od specifičnih grupa koja zaista u tom smislu nije dovoljno sagledana u Srbiji i ovo je za nas jako važna ciljna grupa,” navodi Maša Bubanj, iz nemačke nevladine organizacije „Help”.

Tokom izdržavanja zatvorske kazne, osuđenici u Zabeli imaju priliku da se doškoluju ili izuče zanate. Posao zavarivača je vrlo tražen, pa za njim vlada veliko interesovanje i među osuđenicima.
„Imao sam obuku ovde koja je trajala četiri meseca, koja je bila jako kvalitetna. Mislim da sam dobro uradio što sam krenuo uopšte na kurs generalno i mislim da će mi to značiti puno u životu,” navodi jedan osuđenik, a drugi dodaje:
„U svakom slučaju ne planiram da se vraćam ovde. Jedno znanje više verovatno će pomoći u daljem životu, nalaženju posla.”

U kazneno popravnom zavodu „Zabela” na izdržavanju kazne je oko 1400 osuđenika. U toku je izgradnja tri nova paviljona za smeštaj skoro 700 osuđenih lica.
Zabela postoji već 165 godina i najstariji je kazneno popravni zavod u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.