Ubojiti top “Lazanskog” isti kao kod “Armate”: Srpski oklopnjak uništava ciljeve na razdaljini većoj od 14 kilometara

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Okt.2021, 16:34

Ubojiti top “Lazanskog” isti kao kod “Armate”: Srpski oklopnjak uništava ciljeve na razdaljini većoj od 14 kilometara

Vertikalni domet uništavanja ciljeva je 7,5 kilometara, a horizontalni - 14,5.

Na ovogodišnjem sajmu naoružanja i vojne opreme “Partner 2021” ekskluzivno je predstavljeno novo borbeno oklopno vozilo “Lazanski” srpske firme Jugoimport SDPR. Ovo borbeno vozilo plasira srpsku namensku industriju među vrh svetskih proizvođača naoružanja.

Moćno borbeno oklopno vozilo “Lazanski” poseduje moćni top identičan onima koje poseduju tenkovska vozila “Armata” >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << T-14 i borbena vozila T-15 "Armata" što ga svrstava među najmoćnija borbena oklopna vozila svetske namenske industrije. Top koji “Lazanski” i “Armata” poseduju jeste top kalibra 57 milimetara sa visokopreciznom vođenom artiljerijskom municijom, kao i municijom sa “pametnim” daljinskim detonacijskim sistemom.

Njegova brzina gađanja prelazi 80 projektila u minuti. Vertikalni domet uništavanja ciljeva je 7,5 kilometara, a horizontalni – 14,5. Sa ovim topom je spregnut mitraljez „kalašnjikova” kalibra 7,62 milimetara, koji u borbenom kompletu ima oko hiljadu metaka.

Municija kalibra 57 milimetara prilikom eksplozije pokriva daleko širi prostor svojim fragmentima, što je izuzetno efikasno u borbi protiv minijaturnih vazdušnih ciljeva kakvi su, na primer, dronovi. Pored toga, modul ima i lanser u kome se nalaze dva kontejnera sa supersoničnim protivtenkovskim raketama 9M120 "ataka".

Kako top koristi municiju sa “pametnim” daljinskim detonacijskim sistemom njegov osigurač se može programirati tako da do eksplozije dolazi nakon što projektil probije prepreku. Stoga je ova municija posebno opasna za neprijatelja u zgradama i rovovima, ali može se koristiti i protiv oklopnih vozila, kao i vazdušnih ciljeva - bespilotnih letelica i helikoptera.

Srpski oklopnjak "Lazanski" izgledom i funkcijama pripada krugu borbenih vozila sa pogonom na osam točkova, kakva je finska "patrija", turska "otokar arma" ili francuski VBCI. Novinu u odnosu na "Lazar" borbena vozila čini potpuni oklop, bez prozora, kao i neuporedivo veća ubojna moć i domet.

Borbeno oklopno vozilo “Lazanski” napravljeno je u čast preminulog ambasadora Srbije u Rusiji, novinara i vojnog komentarora Miroslava Lazanskog i po njemu nosi i ime.

 Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.