Ublažuju mere uprkos porastu broja zaraženih

Izvor: B92, 27.Jun.2020, 16:53

Ublažuju mere uprkos porastu broja zaraženih

Uprkos konstantnom porastu broja zaraženih koronavirusom, vlasti u Egiptu danas su ukinule veliki broj restriktivnih mera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Tako su, uz određeni stepen preventive i ograničenja u pogledu kapaciteta, posle više od tri meseca ponovo otvoreni kafići, klubovi, teretane i pozorišta, kao i džamije i crkve, a ukinut je noćni policijski čas, navodi AP.

Egipatska vlada ovim potezom nastoji da spasi pandemijom teško pogođenu privredu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlje.

Međunarodni monetarni fond juče je Egiptu odobrio još jedan zajam u iznosu 5,2 milijarde dolara, čemu valja pridodati 2,8 milijardi dolara koje je MMF već namenio otklanjanju najtežih ekonomskih posledica kovid 19.

Pre izbijanja pandemije okončan je trogodišnji program ekonomskih reformi u okviru kojeg je krajem 2016. Egiptu odobren zajam MMF u iznosu 12 milijardi dolara.

Vlada Egipta takođe planira da od četvrtka dozvoli čarter letove iz inostranstva ka jednom broju turističkih destinacija u zemlji, a nacionalna aviokompanija najavila je da će od 1. jula ponovo leteti ka tridesetak destinacija širom sveta.

Odluka o ponovnom otvaranju zemlje uprkos relativno visokom broju novozaraženih i umrlih izazvala je zabrinutost da bi zdravstveni sistem uskoro mogao postati preopterećen obolelima od kovid 19, a sindikat lekara još prošlog meseca je upozorio da zemlja ide ka katastrofi.

Prema statistici ministarstva zdravlja, u Egiptu je ukupno zabeležno 62.755 slučajeva koronavirusa, a preminulo je 2.620 obolelih, ali se pretpostavlja da su, zbog ograničenih kapaciteta testiranja, ali i drugih razloga, stvarne brojke daleko veće, navodi AP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.