Izvor: B92, 09.Jun.2020, 09:09

Ubistvo koje je šokiralo sve: Iza svega stoji član 301 zakona, otac prvo zvao advokata pa isplanirao smrt FOTO

Iranski predsednik Hasan Rohani pozvao je na novu zaštitu žena nakon što je 14-godišnju devojčicu navodno ubio otac zbog takozvanog "ubistva iz časti".

Otac Romine Ashrafi osumnjičen je da ju je ubio srpom, nakon što je sa 29-godišnjim muškarcem pobegla iz porodične kuće u severnom iranskom okrugu Taleš, javila je novinska agencija Fars.

Policija je uhapsila oca tinejdžerke, a. smrt devojčice su iranski mediji pokušali da opravdaju kroz reformistička, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << umerena i provladina glasila, piše CNN.

Nije jasno da li će se 29-godišnji muškarac kod kojeg je tinejdžerka pobegla suočiti sa krivičnom prijavom.

Amnesti Internešnal osudio je ubistvo i pozvao vlast da osigura potpunu "odgovornost" za taj zločin.

"Pozivamo iranske vlasti i zakonodavce da ukinu nekažnjivost za nasilje nad ženama / devojkama i kriminalizuju nasilje u porodici. Oni moraju da izmene član 301 Krivičnog zakonika kako bi se obezbedila srazmernost odgovornosti sa težinom krivičnog dela, bez primene smrtne kazne", navodi se u objavi

Amnesti internešnala na Tviteru.

Rohani je izrazio "žaljenje" zbog Ashrafijeve smrti.

Tokom sastanka vlade u Teheranu, predsednik je "naredio ubrzanu studiju i ratifikaciju" zakona koji štiti žene od nasilja, izvestio je Fars u četvrtak.

Prema visokom komesarijatu UN-a za ljudska prava, član 301 smanjuje kaznene mere za očeve koji su umešani u takozvana "ubistva iz časti".

Prema navodima Njujork tajmsa, Rominin otac je pre ubistva pozvao advokata i upitao ga kakvu kaznu bi mogao da očekuje ako je ubije.

Advokat mu je rekao da on kao staratelj i čuvar devojke ne bi mogao da dobije kaznu veću od 3 do 10 godina zatvora, potvrdili su članovi porodice za Njujork tajms.

Tri sedmice kasnije, Ashrafi (37) je ubio ćerku dok je spavala.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Iran usvaja zakon o zaštiti djece nakon što je otac ubio kćerku

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Jun.2020

Nakon što je bio u zastoju više od decenije, iransko Zaštitno vijeće je 7. juna ratificirao zakon o zaštiti djece od nasilja.  Ovaj potez je uslijedio nakon što je prošlog mjeseca otac ubio četrnaestogodišnju kćerku što je izazvalo bijes širom zemlje. Ubistvo Romine Ashrafi, posljednji...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.