(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) SEDAM POLICAJACA UGUŠILO ROBIJAŠA: Šokantni snimak zgrozio javnost, porodica podnela tužbu

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Maj.2021, 09:48

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) SEDAM POLICAJACA UGUŠILO ROBIJAŠA: Šokantni snimak zgrozio javnost, porodica podnela tužbu

Još jedan primer upotrebe prekomerne sile

Zatvorenik Vilijam Dženet umro je nakon što se nekoliko minuta borio za vazduh i molio za pomoć dok su ga policajci pritiskali i držali licem prema dole, pokazali su novi video snimci iz zatvora u američkoj državi Tenesi.

U tužbi podnesenoj u oktobru 2020. godine i dopunjenoj u februaru ove godine u ime porodice, njegova kćerka Dominik Dženet navodi da je njen otac Vilijam umro od posledica upotrebe prekomerne sile od >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << strane sedam policajaca i gušenja dok je bio u pritvoru u zatvoru okruga Maršal nakon hapšenja 4. maja 2020.godine, prenosi Bi-Bi-Si.

Dženeta su, prema tužbi, policajci držali prikovanog za tlo ukupno četiri minuta, a policjaci su branili svoje postupanje u incidentu sa obrazloženjem da je on bio "krajnje neposlušan".

Upozorovamo da je video snimak uznemirujućeg sadržaja i da nije pogodan za maloletna lica, kao i za ljude sa osetljivim zdravstvenim stanjem.

Državni tužioci zatvorili su istragu o njegovoj smrti pre nekoliko meseci, a porota koja je pregledala slučaj, odlučila je da ne podnosi krivične prijave protiv policajaca.

Dženet je uhapšen je pod optužbom za opijanje, nepristojno ponašanje i pružanje otpora prilikom hapšenja. Metamfetamin je otkriven u njegovom telu, a u zatvorskim spisima se navodi da je halucinirao i da je bio pod dejstvom droga.

Zvaničnici su u svom izveštaju naveli da je na dan svoje smrti on bio agresivan u svojoj ćeliji i da je odbio da se povinuje naređenjima čuvara koji su pokušali da ga smire.

As 48-year-old William Jennette pleaded that he couldn't breathe, a deputy responds, "You shouldn't be able to breathe." https://t.co/mdjAa9Mxvy

— Yahoo News (@YahooNews) May 21, 2021

U tužbi porodice se navodi da su mu tokom borbe koja je usledila, policajci stavili lisice i oborili ga licem prema zemlji i pritiskali ga iako je on tri puta upozorio da ne može da diše, a jedan od čuvara mu se čak i izrugivao.

U jednom trenutku na snimku se vidi kako policajac podseća svoje kolege na opasnosti od gušenja zbog položaja u kome se nalazi zatvorenik i trazi da ga oslobode kako bi mogao da diše.

Cops 'pin down & taunt' dad moments before he died https://t.co/2Pfd9GI7qq

— Mary a believer in vaccines in a deadly pandemic (@52Katydid) May 21, 2021

U izjavi, gradonačelnik Levisburga Džim Bingam smrt Dženeta je nazvao nesrećnim slučajem, ali je naglasio da se on i verbalno i fizički nasilno ponašao prema svojim zatvorskim čuvarima i nije želeo da komentariše tužbu porodice koja takođe podneta i protiv grada i okruga.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.