(UZNEMIRUJUĆE) Azeri su nadirali sa svih strana, mladi vojnik (19) je odbio da napusti položaj - usledio je horor

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jan.2021, 22:19

(UZNEMIRUJUĆE) Azeri su nadirali sa svih strana, mladi vojnik (19) je odbio da napusti položaj - usledio je horor

Zločin kakav se ne zaboravlja

Nedavno smo bili svedoci krvavog sukoba u Nagorno-Karabahu koji je završen pravom katastrofom po jermenski narod, a da stvar bude još gora, morali su da se odreknu velikih teritorija Arcaha i to bez borbe, zadovoljavajući se oblašću koja je ostala povezana Lačinskim koridorom sa Jermenijom.

Tokom sukoba počinjeni su jezivi zločini nad jermenskim stanovništvom u Nagorno-Karabahu. Gotovo svako ko bi bio zarobljen prolazio je kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pakao. Oni koji su razmenjeni i vraćeni kućama živi, mogu da zahvale Bogu i Rusiji na tome.

Svirepo su ubijeni brojni civili koji su odbili da napuste zemlju svojih predaka, kao i vojnici koji su zarobljeni u sukobu. Azerbejdžanska vojska je kao metod likvidacije obično odsecala glave zarobljenicima.

Međutim, zločini su vršeni i ranije tokom Prvog karabaškog rata, ali i u periodu kada nije bilo sukoba ili kada su oni bili sporadičnog oblika, kao tokom kratkotrajnog četvorodnevnog sukoba iz 2016. godine na kontakt liniji u Nagorno-Karabahu.

Ovo je jedna strašna priča koja se dogodila tokom rata 2016. godine, koji je trajao od 1. do 5. aprila.

Azerbejdžanska vojska je započela napad na jermenske vojne položaje 1. i 2. aprila, što je rezultiralo žrtvama na obe strane. Kjaram Slojan - jermenski vojnik jazidskog porekla bio je jedna od žrtava tog kratkog sukoba koji je trajao svega četiri dana.

Tokom napada, komandant njegove jedinice Armenak Urfanijan naredio je ljudima iz svoje jedinice da se povuku videvši brojčanu nadmoć azerbejdžanskih snaga.

Slojan je međutim odbio i azerbejdžanski vojnici su ih obojicu ubili. Posle toga su mu telo unakazili i odsekli mu glavu. Slike azerbejdžanskih vojnika koji drže odsečenu glavu postavljene su na društvene mreže VKontakte.

Foto ispod: Dvojica ubica, oficiri azerbejdžanske vojske - Azer levo ubio je poručnika Gurgena Margarijana, Azer desno ubio mladog vojnika (19) Kjarama Slojana

Ramil Safarov (L) axed #Armenia|n officer's head in 2004.

The other one (R) cut Yezidi Armenian soldier Kyaram Sloyan's head in 2016 #AprilWar, showing off with it around neighboring villages. Both awarded by #Azerbaijan president #Aliyev after murders.#AzerbaijanWarCrimes pic.twitter.com/M2IruFFt1G

— ∎∎∎∎∎∎∎∎ ∎∎∎∎∎∎ (@517design) October 13, 2020

Ubrzo nakon toga, video snimci Azerbejdžanaca koji drže glavu pojavili su se na raznim web stranicama.  U jednom vojnik salutira turski fašistički pozdrav "Sivih vukova".

"Sunday Times" ih je nazvao "šokantnim suvenir fotografijama uniformisanih azerbejdžanskih vojnika koji poziraju pored odsečene glave".

U javnom izveštaju branioca (ombudsmana) za ljudska prava Nagorno-Karabaha kaže se da je odrubljivanje glave Kjaram Slojanu od strane azerbejdžanskih trupa predstavljalo "teško kršenje međunarodnog običajnog prava".

Foto ispod: Levo - žrtva vojnik Kjaram Slojan (19) , desno - ubica koji mu je odsekao glavu, azerbejdžanski oficir kog je lično odlikovao Ilham Alijev, predsednik Azerbejdžana

Today is Kyaram Sloyan's bday-#Armenia'n soldier of Yazidi origin beheaded in #April2016War.

His cut-off head was held by #Azerbaijan'i soldiers as a triumph, shown to groups of villagers. Aliyev awarded the "hero" soldier personally.

State-sponsored #Armenophobia policy👇. pic.twitter.com/jZR1tOJ6jO

— Karabakh Records (@KarabakhRecords) April 27, 2020

Dana 28. maja 2016. godine predsednik Jermenije posthumno je odlikovao Kjarama (19) Ordenom borbenog krsta (1. stepena).

Kjaram Slojan je rođen u Artašavanu, selu u provinciji Aragatsotn u Jermeniji 27. aprila 1996. godine u siromašnoj porodici Jazida. Njegov otac, Kjalaš, bio je veteran Prvog karabaškog rata. Slojan je u dobi od 18 godina pozvan u Snage odbrane Arcaha, zajedno sa još 100 jermenskih Jazida.

Slojan, koji je tada služio poslednju četvrtinu vojnog roka, bio je jedan od prvih koji je ubijen tokom oružanih sukoba. Bio bi demobilisan za oko dva meseca da je ostao živ.

Upozoravamo da je foto uznemirujuć. Pogledajte OVDE.

Nakon što su se pojavili izveštaji o slikama koje se šire, azerbejdžanski izvori su odgovorili da su slike lažne, da prikazani vojnici ne izgledaju kao etnički Azerbejdžanci i da su fotografije verovatno napravljene tokom borbi u Siriji.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane poreklo je 3. maja da su slike istinite i saopštilo je da su sva tela jermenskih vojnika predata u prisustvu međunarodnih posmatrača, a na telima nisu otkriveni tragovi nasilja.

RFE/RL Jermenija je izvestila da je Slojanovo telo sahranjeno bez glave 5. aprila 2016. godine u njegovom rodnom selu Artašavan. 8. aprila, posredovanjem Crvenog krsta, azerbejdžanska strana je vratila glavu. Slojan je drugi put pokopan sutradan, kako bi se glava sahranila sa telom.

Škola u selu Artašavan nazvana je po Slojanu. Dana 30. maja 2016. godine otkrivena je njegova bista u istoj školi. Posmrtno je odlikovan medaljom "Za službu u bici" i "Ordenom borbenog krsta" (1. stepen).

U aprilu 2016. godine stalni predstavnik Jermenije pri OEBS-u, ambasador Arman Kirakosjan dao je izjavu povodom kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Azerbejdžanu na sednici Stalnog saveta OEBS-a. Istakao je da su azerbejdžanski vojnici obezglavili 3 pripadnika, uključujući Kjarama Slojana, na način karakterističan za ISIS.

Prema novinskoj agenciji "Regnum", tokom posete okruzima Terter, Agdam i Barda, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev nagradio je azerbejdžanskog vojnika koji je izgleda bio jedan od vojnika fotografisanih kako pozira sa odsečenom glavom Slojana.

Zamenik ministra spoljnih poslova Jermenije Šavarš Kočarjan osudio je ohrabrenje azerbejdžanskog vojnika koji je prikazan na drugoj fotografiji na kojoj je očigledno prikazana unakažena glava Slojana.

Prema Kočarjanu, "podsticanje takvog zločina na najvišem državnom nivou nije nešto novo za Azerbejdžan: Ramil Safarov, koji je osuđen na doživotni zatvor zbog toga što je u Budimpešti sekirom unakazio Jermenina (poručnika Gurgena Margarijana) azerbejdžanski predsednik ga je pomilovao, odlikovao i proglasio herojem nakon izručenja Bakuu 2012. godine."

#Aliyev awarded the criminal who beheaded #Karabakh soldier Kyaram Sloyan

No Words #tolerantazerbaijan #criminals pic.twitter.com/Zt2Pwa6rF9

— Astghik (@AstghSargsyan) May 2, 2016

U svom govoru član delegacije Nacionalne skupštine Jermenije u PSSE Samvel Farmanijan izjavio je da su brojne fotografije na društvenim mrežama "stvarni dokaz okrutnog postupanja azerbejdžanskih vojnika koji se hvale glavom Kjarama Slojana kao trofejem".

Prema Farmanjanu, "kasnije je glava data lokalnom azerbejdžanskom stanovništvu noseći je kao trofej koji podstiče na mržnju i agresiju prema Jermenima. Nijedna akcija zvaničnog Bakua nije usledila da kazni krivce. Azerbejdžan je time još jednom prekršio brojne međunarodne ugovore".

Upozoravamo da je foto materijal uznemirujuć. Pogledajte OVDE necenzurisanu fotografiju zločina i post mortem skrnavljenja tela mladog vojnika. 

Jedan od vojnika koji je pozirao sa Slojanovom glavom, osoba koja daje pozdrav "Sivim vukovima", zove se Abdulmedžid Akhundov, obveznik azerbejdžanske vojske, i da je kasnije ubijen tokom nastavka sukoba, a njegovo telo je bilo jedno od tih koje je Jermenija vratila Azerbejdžanu u razmeni koju je organizovao Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Vesti o dešavanjima u Nagorno-Karabahu možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.