Sedam novih smrtnih slučajeva, ukupno 58

Izvor: B92, 06.Apr.2020, 13:21

Sedam novih smrtnih slučajeva, ukupno 58

U toku je konferencija za medije o trenutnom stanju u Srbiji tokom pandemije koronavirusa. Prenos možete pratiti uživo na TV B92 i portalu B92.net.

Zabeleženo je sedam novih smrtnih slučajeva, pa je ukupan broj preminulih 58.

U domu za stare "Stara pruga" zaraženo je 15 osoba, a 4 korisnika koja nisu zaražena su izmeštena.

U KBC Dedinje testirano je 357 osoba i virus je potvrđen kod 67 zdravstvenih radnika, kao i kod 9 pacijenata, rekao je dr Predrag >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kon.

"Ovo pokazuje da je ulazak virusa u zdravstvene ustanove i te kako moguće", navodi dr Kon.

Kako se navodi, u KBC Dedinje virus je najverovatnije ušao preko pacijenta. Prema rečima dr Kona, moguće je da će se testirati veći broj ljudi, a oni koji rade u toj ustanovi - ako se pojave tegobe, sigurno će biti testiran.

Pacijentu je nakon operacije povišena temperatura, međutim to se dešava nakon operacije pa nije odmah posumnjano na koronavirus. Ali kada je sumnja nastala, preduzete su sve mere.

"Normalno, kovid-pozitivni trebalo bi da se otpuste i prebace u kovid-bolnice", objašnjava dr Kon.

Prema njegovim rečima, broj testiranih se povećava iz dana u dan i očekuje da se ove nedelje testira 1.500 osoba.

"U toku današnjeg dana imamo najveći broj osoba, ali procenat pozitivnosti je na sličnom nivou, što apsolutno govori da radimo dobar posao", kaže dr Darija Kisić Tepavčević.

Do danas iz bolnice "Dr Dragiša Mišović" je otpuštena 101 osoba, a među njima se nalazi 28 osoba koje na Sajmu čekaju drugi negativni nalaz. Ukupno je 178 osoba u Srbiji otpušteno sa bolničkog lečenja, ali nisu svi pušteni kućama, jer se čeka drugi negativan nalaz, objasnila je dr Kisić Tepavčević.

Na pitanje da li se na Sajmu prave žurke, dr Kisić Tepavčević navodi da je to očekivano i ljudski, ali da alkohol nije dozvoljen.

Zdravstveni radnici čine više od osam posto zaraženih.

Na pitanje kakvo je stanje sa pacijentima na respiratorima, dr Darija Kisić Tepavčević navodi da broj ljudi koji su na respiratoru raste više nego što se to vidi na prvi pogled - na mesto pacijenata sa respiratora koji umiru svakodnevno dolazi još veći broj.

Kako navodi dr Kon - neće dobiti opremu niko ko je ne traži.

"To što je neko pisao napamet sada se sveti. Nije kriv onaj ko nabavlja, već oni koji su tražili i 50 puta manje nego što im je potrebno", objašnjava,

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Potvrđena još tri smrtna slučaja u Srbiji; "Sada smo na maksimumu, ključno je narednih 10 dana" VIDEO

Izvor: B92, 07.Apr.2020, 12:20

U poslednja 24 sata preminule su još tri osobe od posledica koronavirusa u Srbiji. Do sada je u Srbiji preminula 61 osoba...Nove žrtve su dvojica muškaraca i jedna žena, saopštila je epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević..."Ne smemo sada da posustanemo. Moramo da zapnemo iz sve snage, jer je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.