UŽIVO: Žestoki sukobi širom BiH, vatrogasci zarobljeni u zgradi predsedništva

Izvor: Blic, 07.Feb.2014, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UŽIVO: Žestoki sukobi širom BiH, vatrogasci zarobljeni u zgradi predsedništva

U Sarajevu, gde su u međuvremenu eskalirali protesti, ima najmanje 50 povređenih, i gori inventar u zgradi Predsedništva BiH iz kojeg se vije gusti dim. U Tuzli je policija saopštila demonstrantima da je premijer Vlade Tuzlanskog kantona (TK) Sead Čaušević podneo ostavku, pa demonstranti prilaze policajcima uz uzvike - "carevi, carevi". U Sarajevu gori zgrada Predsedništva BiH, automobili

Na protestu u Sarajevu, gde čitavo popodne traju sukobi, demonstranti su opkolili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zgradu predsedništva BiH i u njoj zarobili vatrogasce, saopštio je dispečer Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo.

Kako prenosi Fena, on je dodao da je služba zabrinuta za zarobljene vatrogasce i da ne zna kako oni uspevalu da gase požar.

"Uzimaju nam aparate za gašenje iz ruku i pretpostavljamo da u zgradi predsedništva BiH još ima zaposlenih", kazao je dispečer.

Demonstracije u Sarajevu počele su u podne, a demonstranti su zapalili zgradu vlade Kantona Sarajevo, opštine Centar i predsedništva BiH.

Sa zgrade predsedništva BiH je skinuta zastava, a demonstranti, većinom maloletnici, kamenicama razbijaju stakla i pokušavaju da upadnu u zgradu, prenosi Fena.

Na ulice Sarajeva izašle su antiterorističke jedinice, potvrđeno je za Al Džaziru u policiji Federacije BiH i agenciji Sipa.

Kako navodi ova TV stanica, demonstranata je sve manje na ulicama a vatra još gori na ulazima u zgrade Predsedništva BiH i Vlade Kantona Sarajevo.

Na ulicama je nekoliko stotina osoba koje su zapalile prvi sprat zgrade kantonalne vlade.

Saobraćaj u gradu je obustavljen u pravcu Ilidže, a policija šmrkovima rasteruje huligane.

"Rulja je krenula u rušilački pohod. Uništavaju trafike, radnje isčupan je i bankomat…", navodi portal Klix.ba.

Najžešći sukobi demonstranata sa policijom događali su se predveče ispred zgrade Predsedništva BiH, gde je nekoliko policijskih automobila zapaljeno, a jedan je tokom popodneva bačen u Koševski potok.

Nekoliko stotina demonstranata kamenovali su zgradu Predsedništva BiH, demolirali ulaz i skinuli državnu zastavu.

Demonstranti iz zgrade Kantona Sarajevo iznosili su stolice i ostali nameštaj uništavali i bacali po ulici.

Građani su uzvikivali "Dole bando!" i "Lopovi!", a policajci su raspoređeni ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo i u okolnim ulicama, javljaju federalni mediji.

Brčko: Jajima na zgrade vlasti

Veoma žučna atmosfera vladala je u Brčkom, a demonstranti su jajima zasuli zgrade lokalnih vlasti. Sukoba nije bilo. Mediji javljaju i kako je u Zenici "vladao pravi mali rat, a zgrada kantonalne vlade kamenovana je tri sata".

Mediji javljaju da su demonstranti "zarobili" su gradonačelnika Antu Domića, kojem ne dozvoljavaju da uđe u zgradu Vlade distrikta niti da ode s protesta.

U tučama između demonstranata i policije ima najmanje 50 povređenih, a među njima je veliki broj novinara i fotoreportera.

Huligani uništavaju i pljačkaju trafike, čupaju saobraćajne znakove, a iščupan je i jedan bankomat.Klinički centar Univerziteta u Sarajevu primio je od 14 sati najmanje 38 povređena, od čega je veći broj pripadnika policije, potvrdila je portparolka centra Biljana Jandrić.

Dodala je kako su policajci pretrpeli "puno agresivnije povrede po celom telu", dok su civili zadobili posekotine po glavi i uglavnom su svi otišli kući.

Vladimir Bobetić, novinar Al Džazire iz Sarajeva, javlja kako su u toku nemiri ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo gde policija koristi suzavac i gumene metke.

Ostavka kantonalne vlade u Zenici

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Huseinagić i kompletna kantonalna vlada podneli su danas ostavke, nakon zahteva demonstranata u tom gradu.

Huseinagić je, saopštavajući demonstrantima informaciju da on i kompletna vlada podnose ostavke, istakao da smatra da ne snosi odgovornost za situaciju u BiH, jer je na ovoj dužnost tek nekoliko meseci.

Kako javljaju izvještači federalnih medija situacija u Zenici je i dalje alarmantna, jer grupe huligana pljačkaju radnje i druge objekte širom grada.

U Tuzli se smiruje situacija

U Tuzli je policija saopštila demonstrantima da je premijer Vlade Tuzlanskog kantona (TK) Sead Čaušević podneo ostavku, pa demonstranti prilaze policajcima uz uzvike - "carevi, carevi".

Trećeg dana demonstracija, nezadovoljni građani Tuzle su saopštili da se neće povući dok premijer ne podnese ostavku.

Prethodno su ispred zgrade Opštine izbili žestoki sukobi između demonstranata i specijalaca, zgrada opštine je demolirana, a pre toga je zapaljena zgrada Vlade.

Deo demonstranata ostao je pred zgradom Tužilaštva i Suda.

Enjoy #Bosnia! #Protest in #Tuzla today pic.twitter.com/S19TW2bySK

— LKapetanovic (@LKapetanovic) February 7, 2014

Protesti građana, koji su počeli pre dva dana u Tuzli za danas su najavljeni u više od 20 gradova, u znak podrške obespravljenim radnicima iz Tuzlanskog kantona, ali i kao izraz opšteg nezadovoljstva trenutnom situacijom u zemlji.

Pratite uživo dešavanja u Bosni:

Prethodno se pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona okupilo oko 6.000 demonstranata, a njihovi predstavnici rekli su novinarima da ne žele nikakve pregovore na koje ih je pozvala kantonalna Vlada, već traže njenu smenu.

Ulice oko Vlade KS izgledaju kao ratna zona.

CHAOS in Bosnia: Tuzla Cantonal Building in on fire. Protestors chanting "We are on our way to Sarajevo." pic.twitter.com/zwVmY57U5W

— BHDragons.com (@BH_Dragons) February 7, 2014

Zgrade Vlade Tuzlanskog kantona sva je u plamenu, ali vatrogasne ekipe su sprečene da intervenišu, javlja agencija Fena.

#Tuzla Goverment building is burning, full scale riots escalated today after 12:00H pic.twitter.com/HeZ36AqQqI

— DinoZola (@dinozola) February 7, 2014

Dnevni avaz je objavio da je Albin Širanović, vođa fejsbuk-pokreta Udar koji je pozvao na prva okupljanja u Tuzli, apelovao na demonstrante da ne prave nerede i da ne lupaju stakla na vladi, koju su prethodna dva dana gađali kamenicama.

Najnovija dešavanja pratite na Klix.ba, koji izveštava sa lica mesta iz minuta u minut.

Pozvao je kompletnu Vladu da se pojavi pred demonstrantima i javno daju ostavke.

U međuvremenu, MUP je upozorio javnost da demonstranti po pojedinim trgovinskim radnjama u Tuzli kupuju sonu kiselinu i kreč u prahu, u nameri da ih upotrebe tokom demonstracija.

Iz MUP-a je saopšteno i da je policajac koji je juče teško povređen stabilno i van životne opasnosti.

Zapaljeno više zgrada u Mostaru, policija ne interveniše

U Mostaru su zapaljene zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, zgrada opštine, đački dom i dopisništvo agencije Fena, a više hiljada demonstranata krenulo je ka zgradi kantonalne skupštine.

Dva vatrogasna vozila uspela su da se probiju do zapaljene zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanske županije u Mostaru i gase vatru a policija za sada ne interveniše.

Demonstranti su prethodno razbijali prozore na zgradi vlade, a zatim je grupa od 20-ak maskiranih osoba provalila glavni ulaz zgrade vlade i zapalili su je.

Agencija Fena javila je i da je zapaljen đački dom u Mostaru, ali i kancelarija ove agencije, potvrdio je glavni urednik FENA Zdravko Nikić.

Zapaljena je i zgrada opštine, neredi i dalje traju, a policija zasad ne interveniše.

Pročitajte još Mediji u BiH: U Tuzli je na delu opravdani revolt osiromašenih Snimak koji je razbesneo Bosnu: Suzavcem na mirne studente Situacija u Tuzli potpuno je izmakla kontroli: Povređena 102 policajca

Radončić otkazao posetu SAD

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić otkazao je služžbenu posetu Sjedinjenim Američkim Držžavama.

Kako je saopštilo njegovo Ministarstvo, on je trebalo da se sastane u SAD sa generalnim direktorom Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsom Komijem. Novi termin sastanka biće naknadno utvrđen, a Radončićevi razlozi otkazivanja posete naišli su na potpuno razumevanje u Vašingtonu, navodi Fena.

Ranije danas Radončić je rekao da je u aktuelnoj situaciji Federalna vlada vrlo neefikasna, dok vlada u Tuzli ne želi da se suoči sa odgovornošću prema građanima i ponudi svoju ostavku.

VIDEO: U Sarajevu se na protestu čula i topovska paljba:

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Demonstranti u Tuzli objavili svoje zahtjeve

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Feb.2014, 12:33

Nakon što je premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević podnio ostavku, demonstranti su objavili Proglas kojim su objasnili svoje uslove!

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.