VUČIĆ NA SASTANKU SA PATRIJARHOM: Više od svega nam treba mir - crni oblaci se nadvili nad Srbijom (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Maj.2022, 13:19

VUČIĆ NA SASTANKU SA PATRIJARHOM: Više od svega nam treba mir - crni oblaci se nadvili nad Srbijom (FOTO/VIDEO)

Predsednik Srbije danas je održao važan sastanak sa poglavarom SPC.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je patrijarha srpskog Porfirija i episkope Srpske pravoslavne crkve, koji su se okupili na redovnom ovogodišnjem Arhijerejskom saboru SPC. Sastanak se održao u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

 Nakon uvodnog obraćanja predsednika Srbije, okupljenima se obratio i poglavar SPC, patrijarh Porfirije. Patrijarh Porfirije najpre se zahvalo na pozivu, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao i na toplim rečima dobrodošlice. Takođe, zahvalio se na precizno izloženom opisu stanja na globalnom planu, ali i poziciji Srbije.

- Svakoga dana budimo se sa pitanjem kada će doći do kraja sukoba u Ukrajini, da li to neko zna. Taj sukob je mnogo dublji, to nije samo geopolitički sukob, već sukob sistema vrednosti. Sukob civilizacija, sukob koji i nas dovodi u poziciju da moramo imati svoj stav - rekao je poglavar SPC i dodao:

- Najbolji mogući put da se sa Bogom mirimo i tom procesu nikada nema kraja, jeste upravo put molitve. Zato i mi kao Sabor i kao crkva, pojedinci i episkopi, trudimo se da se obraćamo Bogu u svakoj prilici. Čovek ne može sam da uspostavi mir.

Patrijarh je istakao da se mole da mir što pre dođe na sve ljude sveta, na prostore Ukrajine, da se jezik oružja što pre zaustavi, a da započne razgovor i dijalog.

- Sukob na malom, sigurno je uvek i sukob na velikom - rekao je patrijarh.

On se zahvalio predsedniku na svemu što čini sa svoje pozicije, kao i na tome što se trudi da građanima Srbije ova kriza bude što blaža.

- U svakoj državi sveta ima i naših vernika i koliko je to do nas, mi se trudimo da pomognemo našem narodu - rekao je patrijarh srpski.

Sastanak predsednika Srbije i poglavara SPC počeo je najpre molitvom nakon čega se okupljenima prvo obraća predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić se najpre zahvalio patrijarhu što je prihvatio da danas on i vladike budu njegovi gosti i da razgovaraju o važnim pitanjima za srpski narod.

- Vaša svetosti, Vi svojim životom svedočite da ste dostojan naslednik i duhovni sin, želim da se zahvalim na pažnji koju poklanjate Srbiji - rekao je Vučić i dodao da nam danas najviše od svega treba mir.

Kako kaže, ne tražimo ga samo za sebe već i za celo čovečanstvo.

- Od koga da ga tražimo, ako ne od Boga? - upitao je predsednik Srbije i dodao je da su se crni oblaci nadvili nad Srbijom.

- Srbija se nalazi u mnogo težoj situaciji nego što to izgleda. Da li se ozbiljni i gradonosni oblaci nadvijaju nad našom zemljom-Da. Ja to ne krijem od naroda. Razgovarao sam sa mnogo sveskih lidera, neki predviđaju mnogo teže stanje nego pred Drugi svetski rat. Mi se nalazimo u specifičnoj situaciji - dodaje predsednik i kazao je da će pritisci biti sve veći.

- Mi smo jedina zemlja u Evropi koja nije uvele sankcije Ruskoj federaciji, to nam pravi ogromne probleme, ti problemi biće sve veći - kaže predsednik.

- Pokušaćemo da sačuvamo mir i budućnost Srbije, ali i da sačuvamo život u Srbiji. Da će biti lako, neće. Ja ovo nikada nisam video, suočavamo se sa neviđenom histerijom, sve granice su pređene, diplomatija ne postoji. Naše je da pokušamo da sačuvamo našu zemlju i naš narod. da pokušamo da budemo jedinstveni u teškim vremenima. U septembru, oktobru biće nam potrebno više nego ikada - podvukao je Vučić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.