VUČIĆ DOČEKAO KINESKE VAKCINE: Veliki dan za Srbiju, pola miliona građana će se vakcinisati

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2021, 10:59

VUČIĆ DOČEKAO KINESKE VAKCINE: Veliki dan za Srbiju, pola miliona građana će se vakcinisati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dočekao kineske vakcine na aerodromu "Nikola Tesla"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je na aerodromu "Nikola Tesla" avion "Er Srbije" kojim je iz Kine dopremljeno milion doza vakcine kompanije "Sinofarm".

Avion je sleteo u 9.50 časova.

- Želeo bih da se zahvalim Si Đi Pingu. Bio sam drzak u pismu kineskom predsedniku i molio da nam pošalje vakcine. Hvala mu što nam je sve to omogućio i što nam >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je uvek pomagao nesebično. Sa milion doza mi ćemo vakcinisati 500.000 ljudi. U ponedeljek će nam stići 19.500 vakcina "Fajzera" i još nekoliko hiljada vakcina "Sputnjik V". Srbija je retka zemlja koja može da se pohvali sa ovom brojkom vakcina. Do sada smo dali oko 25.000 vakcina i spasili smo dosta života. Naše je da spašavamo živote građana Srbije, preko izgradnje bolnica do vakcina. Trudićemo se da se vratimo normalnom životu, da radimo mnogo više - rekao je Vučić i dodao:

- Za nas je mnogo važno što smo dobili ove vakcine, možemo da vakcinišemo pripadnike vojske, policije i sve radnike. Neka svi biraju vakcinu koju žele da prime. Od ponedeljka ili utorka moći će i novinari da se vakcinišu - rekao je predsednik.

Svi kineski radnici koji rade u Srbiji biće vakcinisani, dodao je predsednik.

- Na ovome smo radili tri meseca. Gnjavio sam Čen Bo svaki dan. Jedno veliko hvala ljudima koji su preminuli od korona virusa, pogotovo pilotima "Er Srbije" Goranu Veličkoviću i Svetislavu Vraniću. I da sad što pre pređemo na vakcinaciju, i podignemo ekonomiju na viši nivo - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da će Srbija nastaviti saradnju sa Kinom, i da čeka novi kontigent vakcina.

- Molim našu vlast da ubrzaju vakcinaciju - rekao je Vučić.

Dodaje da ga ne interesuje ko se od država ljuti, ko se ne ljuti, već samo da se uradi dobro za građane i da se nabavi vakcina.

A post shared by Александар Вучић (@avucic)

- Naučio sam da me udaraju po leđima, ali mislim da ne postoji razlog za kritike jer se mi borimo za živote svojih ljudi, kao što bi se oni borili za svoje. Možda smo malo snalažljiviji od drugih, dok su neki zakupili 200 posto više vakcina od broja građana - kaže Vučić.

Predsednik je naglasio da će da se vakciniše za sedam ili osam dana.

- Mnogo je važnije da stariji prime vakcinu od mene. Važno mi je da nisam bio među prvima da neki ne bi rekli da sam sebe spasavao - rekao je Vučić.

 Predsednik je dodao da nema mnogo razlike u dokumentaciji i proceduri u nabavljanju vakcina.

Predsednik se osvrnuo na ubistvo Ivanovića.

- Kompletnu sliku sa licima koji su bili vezani za slučaj smo završili. Za to je potrebno da se materijali sa uviđaja pojave u našim rukama, ili da neko prizna taj zločin. Oni sad rade svoj posao, mi nemamo efektivnu kontrolu na terenu pogotovo od 1999. godine. Taj gnusni zločin mora da bude kažnjen - rekao je Vučić i dodao:

- Nemaju šta da mi kažu, pričaju da sam ružan, dal nosim kapu ili ne nosim. Ključna pitanja su da imamo bolnice, puteve i sve što je potrebno građanima Srbije, a kapu i dalje neću nositi da bi oni nastavili da se "brinu" - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da Krizni štab donosi odluku za menjanje postojećih mera.

- Kada Makron zatvori Pariz zbog korona virusa, šta onda mislite šta mi treba da uradimo. Moramo da vodimo računa o našem zdravlju - rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da su novinari na papiru prioritetnosti za vakcinaciju.

- Moramo da se borimo za budućnost naše dece - rekao je Vučić.

- Velika mi je čast što danas sa Vučićem dočekujem dolazak vakcine. Naša dva naroda se bore rame uz rame protiv kovid-19. Kina je prva objavila da će vakcina biti globalno javno dobro. Vakcina "Sinofarm" je odobrena 31. decemba i već nakon 16 dana je stigla u Srbiju. Nadam se da će dolazak vakcina suzbiti ovaj virus - rekla je Čon Bo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je na aerodromu "Nikola Tesla" kineski avion sa vakcinama. Sa njim na aerodromu se nalaze ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

- Mnogo nam je lep ovaj avion. Divan čovek bio, ušao je u istoriju. Svetislav Vranić bio veliki heroj - rekao je predsednik.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsednik je istakao da je ovo veliki dana za Srbiju i da u region ništa vakcina nije stiglo.

- Mi smo se bilateralno dogovorili sa Rusijom i Amerikom, a sad i sa našim kineskim prijateljima - rekao je predsednik.

Predsednik je dodao da nikad neće kriti prijateljstvo sa Kinom, takođe je naglasio da to nije krio ni u Americi.

Vučić je objasnio i da je znao jer ima dovoljno iskustva da se ne možemo osloniti samo na jedan sistem dopremanja vakcina poput kovaksa iako smo za taj sistem dali 4,5 miliona dolara i uplatili još dva miliona evra za razvoj vakcine. Predsednik je ambasadorki Čen Bo rekao da u svaki od ovih kontejnera staje po 125.000 vakcina.

- Kao predsednik Srbije uveren sam u kvalitet kineske vakcine. Za nekoliko dana primiću ovu vakcinu da bih pokazao njihov kvalitet. Mi smo prva zemlja u regionu koja je dobila toliko količinu vakcina, i veoma sam ponosan na to. Za sada smo dobili američke Fajzer, ruske Sputnjik i sada kineske. Neki naši ministri su već primili određene vakcine. Mi smo jedna od zemalja koja ima veoma dobre odnose sa Kinom i veoma sam ponosan na to i na naše partnerstvo sa Kinom - rekao je Vučić.

Podsetimo, reč je o inaktiviranoj vakcini koja se koristi u Kini, Bahreinu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Napravljena je od korona virusa, a deluje tako što "podučava" imuni sistem da stvara antitela protiv SARS-CoV-2. Antitela se vezuju za virusne proteine.

Da bi kreirali BBIBP-CorV, istraživači iz Pekinškog instituta dobili su tri varijante korona virusa od pacijenata u kineskim bolnicama. Odabrali su jednu od varijanti, jer je bila u stanju da se brzo razmnožava u ćelijama bubrega majmuna uzgajanim u rezervoarima za bioreaktor.

Kada su istraživači proizveli velike zalihe korona virusa, zalili su ih hemikalijom zvanom beta-propiolakton.

Inaktivirani korona virusi više nisu mogli da se repliciraju, ali su njihovi proteini, uključujući šiljke, ostali netaknuti.

Zatim su istraživači izvukli inaktivirane viruse i pomešali ih sa malom količinom jedinjenja na bazi aluminijuma, koji stimulišu imuni sistem da pojača svoj odgovor na vakcinu.

I ova vakcina daje se u dve doze.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kineska vakcina stigla u Srbiju

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Jan.2021

BEOGRAD - Milion doza vakcine kineske kompanije "Sinofarm" stiglo je danas u Srbiju, a avion koji je dopremio vakcine, na beogradskom aerodromu dočekao je predsjednik Aleksandar Vučić.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.