POJAS GAZE PRETVOREN U GROBLJE: Sirene zavijaju po celom Izraelu, Hamas se ne predaje (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Maj.2021, 10:52

POJAS GAZE PRETVOREN U GROBLJE: Sirene zavijaju po celom Izraelu, Hamas se ne predaje (FOTO/VIDEO)

Oružani sukob u pojasu Gaze ušao je u peti dan, a broj mrtvih i ranjenih raste i nema naznaka da će situacija početi da se smiruje.

Sve je počelo tokom obeležavanja Ramazanskog posta i molitva koje su muslimanski vernici obavljali kod džamije Al-Aksa. Tada su bili napadnuti od strane desničarskih jevrejskih grupa, a potom se umešala i izraelska policija u ceo konflikt, koji je ishodovao stotinama ranjenih i uhapšenih Palestinaca. Bilo je povređenih i na izraelskoj strani.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Odbrambene snage Izraela poslednjih dana rasporedile su dodatne kopnene trupe na granicu uoči potencijalnog upada, ali još uvek nije doneta odluka da se nastavi sa takvom akcijom.

Pozorište u izraelskom gradu Akou, koje simbolizuje jevrejsko-arapsko jedinstvo i koegzistenciju u tom gradu, zapaljeno je u neredima.

Neredi su izbili i u gradovima Haifa, Um Al Fam i drugim gradovima na severu.

חלקים מתיאטרון עכו, מסמלי החיבור בין יהודים וערבים בעיר, נשרפו על ידי פורעים ערבים. ״תחושה קשה ועצב גדול. לא האמנו, התיאטרון משרת את החברה הערבית והיהודית. אנחנו יודעים שזה קומץ קטן וזה לא פוגע באהבתנו לעכו ותושביה״. אמרו בתיאטרון pic.twitter.com/XkMSUdLmbj

— Ran Boker רן בוקר (@ranboker) May 14, 2021

Izraelski premijer nastojaće da zateže situaciju najviše što može, a pokušaće i kopneno da uvede vojsku u Pojas Gaze – tenkovi su već tu, a vojska se gomila. Pored dugoročnog cilja izbacivanja palestinskih Arapa iz Pojasa Gaze, trenutni cilj Netanijahua je ostanak na vlasti.

Više o tome pročitajte OVDE.

Večerašnji raketni napad na Izrael koji je stigao iz Sirije kada su tri nepoznate rakete pale na Golansku visoravan izazvao je munjeviti odgovor izraelske strane.

Više o tome pročitajte OVDE.

Broj poginulih u Pojasu Gaze do sada je 126, uključujući 31 dete i 20 žena, objavile su palestinske zdravstvene vlasti.

Povređeno je 950 osoba od početka sukoba Izraela i Palestinaca.

Postoji mogućnost da u narednih dan ili dva bude postignut sporazum o prekidu vatre između Izraela i Palestinaca, rekli su diplomatski izvori, objavio je "Tajms of Izrael".

Prema njihovim navodima, ključnu ulogu u pregovorima ima Egipat, koji, međutim, nema direktnu komunikaciju sa Izraelom.

IDF su saopštile da su sa teritorije Sirije večeras ispaljene tri rakete, od kojih je jedna pala u Siriji, a druge dve su sletele na Golansku visoravan.

Kako su saopštile izraelske snage dve rakete su pale na teritoriju Izraela, a jedna unutar Sirije.

Više o tome pročitajte OVDE.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Aškelonu i Ber Ševi

Hezbolah je objavio da je čovek koga su ubile izraelske snage na granici Izraela i Libana bio njihov pripadnik

Politički lider Hamasa Kalid Mašal rekao je da su spremni za prekid vatre, ali da nisu dobili odgovor Izraela.

Palestinski lider Mahmud Abas pozvao je Sjedinjene Države da intervenišu kako bi zaustavile eskalaciju na Zapadnoj obali i u Gazi nakon krvavih sukoba.

Izraelska vojska bombardovala je sistem tunela u noći između četvrtka i petka neprekidno 40 minuta i uništila kilometre tog sistema i ubila na desetine pripadnika Hamasa, objavila je izraelska televizija.

To je bio najjači izraelski napad na Pojas Gaze od poslednjeg izbijanja sukoba, prenose izraelski mediji. Tunele je bombardovalo 160 izraelskih aviona i bačeno je 450 bombi, ukupne težine 80 tona.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Izrael i Palestinu Hadi Amr stigao je u Tel Aviv na razgovore sa sukobljenim stranama, kako bi doprineo prekidu neprijateljstava, saopštila je američka ambasada u Izraelu.

Dep Asst Secretary for Israel & Palestinian Affairs Hady Amr arrived to TLV today to reinforce the need to work toward a sustainable calm, recognizing Israel’s right to self-defense. Israelis and Palestinians deserve equal measures of freedom, security, dignity and prosperity. pic.twitter.com/zyE6Ucp80P

— U.S. Embassy Jerusalem (@usembassyjlm) May 14, 2021

Izjava da je Turska spremna da pošalje svoju vojsku u istočni Jerusalim kao deo mirovnih snaga, koju je izjavio jedan poslanik, ustalasala je Bliski istok. Interesantno je da niko ne navodi ime poslanika, i da li je parlament uopšte primio takav zahtev, od koga je ta inicijativa stigla, ali je poprilično podigla prašinu.

Stotine muslimana protestovale su danas u Turskoj u znak podrške Palestincima koji su već pet dana u oružanom sukobu sa Izraelom i pozvali ih da "nastave otpor".

Demonstranti u Istanbulu su, na simboličnoj pogrebnoj molitvi za Palestince koji su poginuli od početka sukoba, izrazili podršku liderima Hamasa, prenosi AP. Učesnici skupa su uzvikivali slogane na turskom jeziku, među kojima i "Pozdrav Hamasu, nastavak otpora".

Oni su pozvali turske vojnike da odu u Gazu i pomognu u borbi protiv Izraela. Uzvikivali su i da će džamija Al-Aksa, koje je jedan od povoda za sukobe između Izraelaca i Palestinaca biti "spasena, makar krv tekla u potocima".

Pojedini demonstranti mahali su palestinskim zastavama i uzvikivali parole na arapskom jeziku. Ljudi u Turskoj protestuju od početka sukoba, a policija ne interveniše uprkos strogim merama za suzbijanje kroona virusa.

Sirene za opasnost neprestano se oglašavaju u mestima na jugu Izraela

Izraelska vojska objavila je da je srušila zgradu u Gazi koja je bila sedište Hamasove banke

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc podržao Izrael u sukobu sa Palestincima

Heute wurde als Zeichen der Solidarität mit #Israel die israelische Flagge am Dach des Bundeskanzleramtes gehisst. Die terroristischen Angriffe auf Israel sind auf das Schärfste zu verurteilen! Gemeinsam stehen wir an der Seite Israels. pic.twitter.com/FR42K3iA4z

— Sebastian Kurz (@sebastiankurz) May 14, 2021

Izraelska policija zabranila je ulazak u grad Lod svima koji nemaju prijavljen boravak u tom gradu, koji je bio poprište sukoba sa Palestincima

Jedan od demonstranata iz Libana, koji su pokušali da uđu u Izrael, preminuo je od rana zadobijenih kada je izraelska vojska pucala na njih.

Sukobi Izraela i Palestinaca na Zapadnoj obali se zaoštravaju. Do sada je u njima ubijeno šest Palestinaca, a na stotine je povređeno.

Hamas je podržao nerede na Zapadnoj obali, poručivši Palestincima da "zapale vatru pod nogama okupacije".

- Slobodni heroji Zapadne obale, neka je blagosloveno vaše oružje. Pozdravljamo vašu revoluciju - objavio je portparol vojnog krila Hamasa.

🇵🇸✊: Popular demonstration against occupation & colonization in #Hebron, southern West Bank where #Israel-i settlers took over & control about 20% of the city. pic.twitter.com/NgvqOlhPWp

— Revolution Watch (@RevoWatch) May 14, 2021

Jedna od raketa ispaljenih na jug Izraela oštetila je dalekovod, pa u pojedinim naseljima nema struje

Izraelska vojska napala je mornaričke snage Hamasa u Gazi.

Više o tome možete pročitati OVDE.

Palestinski demonstranti i izraelske bezbednosne snage sukobili su se u Vitlejemu tokom protesta.

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je danas, u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, raketne napade Hamasa i ocenio da "Izrael ima pravo da se brani".

Kako je saopšteno iz Jelisejske palate, Makron je izrazio zabrinutost i zbog stradanja civila u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

Sukobi Izraela i Palestinaca traju već peti dan, a do sada je na palestinskoj strani poginulo više od sto ljudi, a na izraelskoj osam.

Izraelske bezbednosne snage ubile su dvojicu Palestinaca hicima iz vatrenog oružja tokom nereda na Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Pokušaj izraelske vojske da ubije veći broj visokih komandanata Hamasa u prethodnim danima nije uspeo.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će njegova zemlja podržati Palestince u Jerusalimu isto tako odlučno kao što je to bio slučaj prilikom oslobađanja azerbejdžanskih okupiranih zemalja u Nagorno-Karabahu.

Avion nacionalne izraelske aviokompanije EL AL, jutros je u 10 sati i 20 minuta poleteo sa beogradskog aerodroma i nešto posle 15 sati bezbedno sleteo u Tel Aviv.

Više o tome pročitajte OVDE.

Jedna od ispaljenih raketa pala je u blizini auto-puta u gradu Bar Ševu, a jedna osoba je lakše povređena.

Jordanska policija pucala u vazduh i bacila suzavac da bi rasterala antiizraelske demonstrante

Jordanska policija nasilno je danas rasterala stotine propalestinskih demonstranata koji su pokušavali da dođu do graničnog mosta koji vodi do Zapadne obale koju je okupirao Izrael.

Više o tome pročitajte OVDE.

Sinagoga u izraelskom gradu Lodu zapaljena je sinoć tokom nereda, a snimak kako izgleda posle požara objavljen je na društvenim mrežama.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će Turska podržati Palestinu.

- Turska će podržati Palestince u Jerusalimu jednako odlučno kao što je podržala Azerbejdžan u sukobu u Karabahu.

Izraelski tenkovi ispalili su hice upozorenja prema nekoliko "pobunjenika" koji su prešli granicu iz Libana.

Šef izraelske bezbednosne agencije Šin Bet Nadav Argaman poručio je da ta služba neće tolerisati etničko nasilje ni od Arapa ni od Jevreja nakon ovonedeljnih sukoba u nekim gradovima te zemlje.

Argaman je rekao da Šin Bet neće dozvoliti kršenje zakona i terorizam na ulicama Izraela, prenosi AP.

On je govorio nakon više uzastopnih napada ekstremista na arapske i jevrejske stanovnike u Lodu, Jafi, Haifi i drugim gradovima u Izraelu gde živi mešovito stanovništvo.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u nekoliko gradova na jugu Izraela, uključujući i Kirjat-Malahi. Hamas tvrdi da je izveden napad na taj grad, prenosi "Tajms of Izrael".

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc razgovarao je sa rukovodiocima Fejsbuka i Tik Toka pozivajući ih da proaktivnije uklanjaju sadržaje koji podstiču na nasilje i terorizam.

Stotine Jordanaca na gradici sa Izraelom traže od graničara da otvore prelaz - nameravaju da se pridruže Palestincima.

Hundreds of Jordanians arrive at

Border with Israel to protest against the attack on Al-Aqsa Mosque & the Sheikh Graach neighborhood. Thousands of Jordanians from all over the country are reportedly heading towards the Jordan-Palestine border#GazzaUnderAttack #Palestine pic.twitter.com/oeXQRBHiPC

— Talha ahmad (@talhaahmad967) May 14, 2021

Another Convoy inbound. They want to cross the border to enter Palestine. Hundreds of Jordanians are already have reached the border. #WeAreAlQuds #GazzaUnderAttack #WeStandWithPalestine pic.twitter.com/z3QKnvMy3Q

— Talha ahmad (@talhaahmad967) May 14, 2021

A Hamas terror squad was about to launch more rockets from Gaza into Israel.

We stopped them before they could. pic.twitter.com/d7TRrS4yxz

— Israel Defense Forces (@IDF) May 14, 2021

Aktivirane su sirene za uzbunu u gradovima blizu pojasa Gaze.

Izraelska vojska tvrdi da je primećen dron Hamasa u vazdušnom prostoru Izraela.

Izraelske snage su rano jutros izvršile artiljerijske i vazdušne napade na mrežu tunela ispod Gaze, koje koristi Hamas, javljaju mediji.

Portparol izraelske vojske je rekao da su napadi kopnenih snaga trajali 40 minuta i da snage nisu ušle na teritoriju Pojasa Gaze.

The target: The Hamas ‘Metro’ tunnel system in Gaza.

The operation: 160 aircraft, tanks, artillery and infantry units along the border.

We struck 150 targets and damaged many kilometers of the Hamas ‘Metro’ network. pic.twitter.com/otn7JKxB9c

— Israel Defense Forces (@IDF) May 14, 2021

- Suočeni sa nemilosrdnim raketnim napadima na Izrael, solidarni smo sa našim izraelskim partnerima. Zbog toga smo danas podigli zastavu Izreal na Ministarstvu spoljnih poslova u Beču. Naša podrška izraelskoj bezbednosti je nepokolebljiva- izjavio je ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg.

FM #Schallenberg: „In the face of relentless rocket attacks on #Israel, we stand in solidarity with our Israeli partners. That is why we raised the 🇮🇱 flag at the MFA in Vienna today. Our support for Israel‘s security is unwavering.“ pic.twitter.com/TpUTYO2kSC

— MFA Austria (@MFA_Austria) May 14, 2021

Ispred džamije Al-Aksa u istočnom Jerusalimu, vernici se okupljaju na molitvama dan nakon proslave Ramazanskog bajrama, i pored sve veće eskalacije Izraela i Palestine.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc naložio je da na zgradi vlade, u znak solidranosti, bude podignuta zastava Izraela.

Izraelski avioni pogodili su brojne osmatračnice Hamasa i mesta za lansiranje u Gazi.

Our jets and aircraft just struck a number of Hamas launch sites and observation posts in Gaza.

— Israel Defense Forces (@IDF) May 14, 2021

- Odbrambene snage Izraela će i dalje napadati terorističke ciljeve širom Gaze i nastaviće da deluju onoliko snažno koliko je potrebno- saoptila je izraelska vojska.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, nakon pojačanih tenzija i nasilja između Izraela i Palestine u kojima su poginuli brojni civili, pozvao je na prestanak sukoba iz poštovanja prema Ramazanskom bajramu, najvećem prazniku muslimana.

-Upućujem poziv da se odmah prestane s tenzijama i sukobima u Gazi i Izraelu, iz poštovanja prema Ramazanskom bajramu. Poginuli su mnogi civili. Ovaj sukob će samo pojačati radikalizaciju i ekstremizam u regionu - napisao je Gutereš na Tviteru.

Out of respect for the spirit of Eid, I appeal for an immediate de-escalation and cessation of hostilities in Gaza and Israel. Too many innocent civilians have already died. This conflict can only increase radicalization and extremism in the whole region.

— António Guterres (@antonioguterres) May 13, 2021

Izraelska vojska je u petak ujutru saopštila da su njene snage izvele najjače udare na pojas Gaze od početka sukoba sa ekstremistima na toj palestinskoj teritoriji.

Broj poginulih Palestinaca popeo se na 119, dok je u Izraelu poginulo devet osoba.

Oružano krilo Hamasa tvrdi da su izveli napad dronom na izraelsko hemijsko postrojenje u blizini Pojasa Gaze.

Udar je izvršen dronom kamikazom, navela je brigada el Kasam.

Više o tome možete čitati OVDE.

WATCH as a Hamas rocket aimed at Israel misfires and falls back into Gaza.

But this isn't the 1st time—Hamas misfired 350 rockets in the last 3 days.

These rockets result in the deaths of innocent Gazan civilians.

It's time for the world to hold Hamas accountable. pic.twitter.com/vmhmXTZrl6

— Israel Defense Forces (@IDF) May 13, 2021

Stejt department je preporučio Amerikancima da preispitaju planove za putovanja u Izrael i palestinske teritorije zbog porasta izraelsko-palestinskog nasilja.

U uputstvu izdatom sinoć, Stejt department je izmenio svoje preporuke za putovanje u Izrael, Zapadnu obalu i pojas Gaze i podigao ih na nivo tri, što znači "preispitati putovanja". Prethodno je to bilo na nivou dva kada se putnicima u te oblasti preporučuje "pojačan oprez".

U izmenjenom upozorenju navodi se kao razlog nastavak raketiranja iz Gaze više oblasti u južnom i centralnom Izraelu uključujući Jerusalim, i izraelski vojni odgovor na napade, uz, kako se ukazuje, "osetnom jačanju" nasilja i protesta širom Izraela.

- Protesti i nasilje mogu da se nastave s malo upozorenja ili bez ikakvog prethodnog upozorenja- naveo je Stejt department.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će javno raspravljati o pogoršanju nasilja između Izraela i palestinskih militanata u nedelju, saopštile su neimenovane diplomate pri UN, čime je postignut kompromis s obzirom da su se SAD protivile da sastanak održi danas.

Diplomate kažu da su SAD, blizak saveznik Izraela, prvobitno predlagale da se javna rasprava održi u utorak, prenosi Rojters.

Više o tome možete pročitati OVDE.

 Izraelska vojska tvrdi da ipak nije ušla u pojas Gaze, iako su u petak rano ujutro objavili da su i kopnene snage ušle u palestinsku enklavu, javila je agencija AFP.

Nešto nakon ponoći, vojska je poslala poruku medijima da su trupe „u“ pojasu Gaze, što je potvrdio i njen portparol Džonatan Konrikus za AFP. Ali, dva sata kasnije, vojska je izdala „pojašnjenje“ rekavši da u Gazi „nema vojnika“, a portparol vojske pozvao se na „pogrešno shvaćenu internu komunikaciju“ kako bi objasnio situaciju. Gotovo svi svetski mediji, od Njujork tajmsa do Gardijana, objavili su početak izraelskih kopnenih operacija u Gazi.

Izrael je u petak upotrebio tešku artiljeriju i izveo više udara iz aviona na palestinske snage u pojasu Gaze zbog stalne raketne vatre duboko u izraelsku teritoriju. Kako su neprijateljstva ušla u peti dan, bez ikakvih znakova jenjavanja, izraelska vojska izjavila je nešto nakon ponoći da avionske i kopnene snage napadaju enklavu pod vodstvom Hamasa. Iako se u izjavi ne navode drugi detalji, dopisnici izraelskih vojnih listova koje oružane snage redovno izveštavaju rekli su da se ne radi o kopnenoj invaziji i da je trupe gađala artiljerija sa izraelske strane granice.

Stanovnici severne Gaze, u blizini izraelske granice, rekli su da nisu videli tragove izraelskih kopnenih snaga unutar enklave, ali su izvestili o žestokoj artiljerijskoj vatri i desetinama vazdušnih udara.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u četvrtak da će kampanja „potrajati duže vreme“. Izraelski zvaničnici rekli su da Hamasu, najmoćnijoj militantnoj grupi u Gazi, mora biti nanet snažan odvraćajući udarac pre bilo kakvog prekida vatre.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.