Halo, Srbijo, svemirska stanica zove! Učenici iz Sremske Mitrovice USPOSTAVILI VEZU SA ASTRONAUTIMA! (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jan.2020, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Halo, Srbijo, svemirska stanica zove! Učenici iz Sremske Mitrovice USPOSTAVILI VEZU SA ASTRONAUTIMA! (FOTO/VIDEO)

Učenici OŠ Jovan Jovanović Zmaj iz Sremske Mitrovice uspostaviti su vezu sa astronautima sa Međunarodne Svemirske Stanice.

Deca su astronautima postaviti dvadesetak pitanja koja su se odnosila na boravak na MSS. Tako su saznali šta astronauti rade u slobodno vreme i koji su njihovi zadaci.

Na MSS trenutno ima šest astronauta, od koji su dve žene, a Luka (Luca Parmitano) koji je razgovarao sa decom je glavnokomandujući.

Il 16 luglio 2013 l’astronauta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << italiano Luca Parmitano, durante un attività extra veicolare ha riportato di avere dell’acqua all’interno del casco della sua tuta. Vennero fatte delle indagini e si scoprì che l'allagamento del casco era dovuto ad un malfunzionamento della centrifuga che separa il flusso d'aria che circola verso il casco dall'acqua. Dopo questo episodio tutte le tute dedicate alle attività extra veicolari sono state dotate di appositi boccagli per consentire la respirazione dell'astronauta anche in caso di casco allagato. #space #europeanspaceagency #nasa #lucaparmitano #passeggiataspaziale #iss #internationalspacestation

A post shared by InfoUniverse (@_info_universe_) on Jan 28, 2020 at 8:38am PST

Prvo pitanje je postavila učenica Ena koja je upitala astronauta koju planetu bi voleo da poseti i zašto, na šta je astronaut Luka odgovorio:

- Planeta koju bih voleo da posetim je Mars je je veoma velika i jedina vidljiva sa zemlje. i ko zna, možda i ti jednog dana posetiš Mars.

Una je upitala šta astronauti vide oko sebe.

- Vidimo nekih 6.000 km oko nas, svemir, zvezde, planete. Kad je dan na Zemlji vidimo sve, najlepši su gradovi noću.

Šta radite kad se posečete je bilo pitanje koje je postavio Dositej:

- Stavimo zavoj iz priručne apoteke. Ako je baš gadno imamo druge načine da to rešimo - odgovorio je Luka.

Devojčica Maša je upitala šta astronauti rade kad ne mogu da zaspe?

- Kao i na Zemlji, čitamo, slušamo muziku, nekad uzmemo i lekove za spavanje - glasio je odgovor.

Na pitanje devojčice Eleonore "šta radite da se zabavite?", Luka je odgovorio:

- Slušamo muziku, sviramo, gledamo kroz prozor u nešto, igramo društvene igre, gledamo tv... Imamo mnogo načina za zabavu.

Elena je upitala šta astronautima je omiljeno u vezi sa svemirom?

- Mnogo toga... Ceo svemir je fascinantan, najviše volim da istražujem i pomeram granice - rekao je Luka.

Na pitanje Mihaila "da li vam je svemirsko odelo udobno?", Luka je rekao:

- Imamo dve vrste odela. Prvo je za dolazak i odlazak iz svemirske stanice, a drugo za svemirsku šetnju. Dosta se razilkuju. Ne bih rekao da su udobna, ali korisna su svakako.

Na Larino pitanje da li je život u svemiru težak, astronaut je rekao da je mnogo toga teško, ali i zanimljivo.

- Trudim se da sve gledam kao izazov, pa mi ništa nije teško.

Povodom ovog projekta za Srbiju Danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je ovo fantastična stvar.

- Mi kada smo bili mlađi nikada nismo imali priliku da vidimo nešto slično. Ovo je velika stvar za Sremsku Mitrovicu - rekao je ministar koji je na spektakl u svom rodnom gradu došao sa ćerkom.

Partner na projektu je klub Radio Amatera iz Novog Sada koji su bili zaduženi za tehnički deo, za postavljanje antena, za nabavku kompletne radijske opreme, za postavljanje linkova.

Za ovu priliku su nabavljene i specijalne antene koje su postavljene na krov škole.

"Zmajevci", kako sebe učenici ove ekipe nazivaju, astronautima su postavljati pitanja na engleskom jeziku.

Probe za ovaj događaj su počele da se održavaju još od prošle školske godine učenici i nastavnici koji su radili na projektu su se sastajali pre i posle časova, vikendom i tokom raspusta.

Da bi se intervju obavio bez ikakvih problema, čekalo se da MSS bude u idealnom položaju iznad teritorije Srbije za nesmetanu komunikaciju sa Zemljom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Halo svemir, iz školske klupe: Razgovor sa “zvezdama” (FOTO/VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 29.Jan.2020, 00:33

Učenici iz Sremske Mitrovice uspostavili vezu sa Međunarodnom kosmičkom stanicom. Za 12 minuta svih 20 školaraca atronautu postavilo po pitanje KOJU planetu bi želeo da posetiš i zašto? Koje građevine se sa Zemlje mogu videti iz svemira? Da li spavaš? Koju muziku slušaš?...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.