KO PREŽIVI PRIČAĆE, POČINJE VELIKA BITKA ZA POJAS GAZE: Izraelska vojska je krenula u vazdušno-kopneni napad (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Maj.2021, 08:38

KO PREŽIVI PRIČAĆE, POČINJE VELIKA BITKA ZA POJAS GAZE: Izraelska vojska je krenula u vazdušno-kopneni napad (VIDEO)

Situacija je pred izbijanjem rata

Nekoliko dana traju sukobi velikih razmera između Izraelaca i Hamasa na ulicama istočnog Jerusalima. Sve je počelo tokom obeležavanja Ramazanskog posta i molitva koje su muslimanski vernici obavljali kod džamije Al-Aksa. Tada su bili napadnuti od strane desničarskih jevrejskih grupa, a potom se umešala i izraelska policija u ceo konflikt, koji je ishodovao stotinama ranjenih i uhapšenih Palestinaca. Bilo je povređenih i na izraelskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << strani.

Odbrambene snage Izraela poslednjih dana rasporedile su dodatne kopnene trupe na granicu uoči potencijalnog upada, ali još uvek nije doneta odluka da se nastavi sa takvom akcijom.

U sinoćnim napadima Hamas je bombardovao aerodrom u Tel Avivu, grad luku Haifa, a bombardovana je i Gaza.

Sinagoga u izraelskom gradu Lodu zapaljena je tokom nereda u tom gradu.

Povređeno je više ljudi tokom nereda u izraelskim gradovima.

מצב בלתי נתפס ששורפים בית כנסת בלוד.

(התמונה רצה ברשת). pic.twitter.com/EbOtZn8XJi

— הראל דודוביץ (@rldavid86) May 13, 2021

Protivvazdušni vazdušni sistem "Gvozdena kupola" presrela je rakete na nebu iznad Izraela, dok je jedna ipak probila odbranu i pala na zgradu u Ramli, nakon čega je izbio požar.

Palata Republike Srpske večeras je u bojama zastave Izraela u znak solidarnosti sa narodom te države zbog eksalacije nasilja

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je na rastuće arapsko-jevrejsko nasilje unutar Izraela, koje se događa tokom sukoba Izraela i Palestinaca.

„Duboko smo zabrinuti zbog nasilja na ulicama Izraela, Jevreji i muslimani zaslužuju da proslave praznike bez straha od nasilja“, rekao je on.

Jak napad izveden je na aerodrom "Ben Gurion" u Izraelu, a sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u više gradova, prenose izraelski mediji.

Rakete su pale u region gradova Ašdod i Aškelon, a oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost i u gradovima Lod i Ramla.

From the Iron Dome interceptions over Ashkelon

(Video: ביא ברוקס) pic.twitter.com/fk9v57pgrk

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) May 13, 2021

Više od 100 osoba poginulo u izraelskim napadima na Pojas Gaze

Pentagon evakuisao 120 službenika iz Izraela, saopštio predstavnik Evropske komande oružanih snaga SAD Čak Pričard

Visoki izraelski vojni zvaničnici naveli su da ih nisu iznenadile nikakve akcije Hamasa preduzete tokom trenutnih borbi, ali su neki od njih ipak priznali da nisu očekivali toliki broj ispaljenih raketa i toliki domet u napadu na aerodrom blizu grada Eilata.

Tri rakete ispaljene su iz Libana ka moru blizu severne obale Izraela, tvrde izraelski mediji.

Sirene za vazdušnu opasnost nisu se oglasile u Izraelu, a nije bilo ni opasnosti za stanovnike.

Libanski mediji tvrde da su za ispaljivanje raketa odgovorne palestinske frakcije.

Abu Obaida, portparol vojnog krila Hamasa. rekao je da odluka da gađaju Tel Aviv, Dimonu i druge okupirane teritorije bila lakša nego da popiju čašu vode i da neće biti "crvenih linija ako džamija Al Aksa bude zgažena".

Ostaci Hamasovih projektila razbacani svuda po poljima

Images from the rocket impact in an open area near Ashkelon pic.twitter.com/zk1diOHBA0

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) May 13, 2021

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je danas na deeskalaciju nasilja na Bliskom istoku gde se sukob u Gazi intenzivirao, rekavši da želi značajno smanjenje raketnih napada. Bajden je, obraćajući se novinarima u Beloj kući, rekao da očekuje još razgovora sa liderima u regionu.

Vašington je blokirao održavanje sednice Saveta bezbednosti UN o krizi između Izraela i Palestine koja je trebalo da se održi 14. maja.

Izrael je pozvao još 9.000 rezervista, pa je ukupan broj mobilisanih 16.000, rekao je izraelski ministar odbrane Beni Ganc.

Ponovo su izbili neredi u izraelskom gradu Lodu, prema nepotvrđenim navodima, teško je pretučen jedan izraelski vojnik, dok je jedan bolničar ranjen iz vatrenog oružja. Obojica su u teškom stanju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Gaza uživo

Izvor: Vostok.rs, 13.Maj.2021

Eskalacija sukoba između Gaze i Izraela nastavljena je i danas. Sirene za uzbunu oglašavaju se celog dana, a broj žrtava raste. Izrael je saopštio o mogućoj vojnoj kopnenoj akciji..   .    

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.