DEMONSTRACIJA SILE SRPSKOG NAORUŽANJA: Bojevo gađanje u Nikincima od kojeg gore zemlja i nebo! (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jun.2019, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DEMONSTRACIJA SILE SRPSKOG NAORUŽANJA: Bojevo gađanje u Nikincima od kojeg gore zemlja i nebo! (FOTO/VIDEO)

Drugog dana međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme "Partner 2019" za visoke zvanice organizovano je bojevo gađanje na poligonu u Nikincima, sa velikim brojem novog naoružanja.

Gađanje je upriličeno za državni i vojni vrh, sve zvanične inostrane delegacije i uvažene zvanice.

Pokrovitelj sajma je Ministarstvo odbrane Srbije, suorganizator JP "Jugoimport SDPR", a izvršni organizator Beogradski sajam. Jugoimport – SDPR J.P. je državno preduzeće sa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uspešnom višedecenijskom tradicijom u prometu naoružanja, vojne opreme i transfera tehnologije, a ovom vežbom obeležava i 70 godina od svog osnivanja.

Prezentacija JP ''Jugoimport SDPR'' i komercijalna prezentacija učesnika manifestacije bili su glavni deo današnje manifestacije.

Gađanje je uspešno završeno, a naoružanje koje je bilo prikazano prisutnima ispunilo je sve zadatke na najvišem nivou.

Gromoglasan aplauz začuo se na kraju vežbe.

Samohodna haubica "nora" počela je dejstvo i, kao i uvek, ostavila sjajan utisak.

Radi se o najvažnijem delu vežbe. One su postavljene 8 km iza novinarskih ekipa, koje posmatraju njihove pogotke.

- Iako se planira razvoj novih sistema, "nora" je i dalje najbitnija - rekao je Lijaković.

Režim brze vatre "nore" - 10 projektila u kratko vreme zadivio je prisutne.

Samohodna haubica 155 mm NORA - B52 samohodno je oruđe namenjeno za opštu vatrenu podršku sopstvenih jedinica. Vatrenu podršku ostvaruje snažnom, iznenadnom i brzom vatrom po ciljevima taktičkog, operativnog i strategijskog značaja na velikim daljinama.

Više o njoj možete čitati OVDE.

Oklopno vozilo "polo" gađa raketama baziranim na "maljutkama".

"PASARS-16" trenutno gađa mete.

Minobacači su ostavili veoma snažan uticaj na goste, te se njihov domet nije mogao pogledom pristunih ni ispratiti.

Snajperske puške "M91", poluatomat, "lapua magnum" i "crna strela" pokazale su se kao vrlo uspešne u gađanju zadatih meta.

"Miloš" je i dalje u akciji, a vojnici na njemu su granatama srušili kuću koja je poslužila za simulaciju.

"Miloš" je počeo gađanje.

Vojnici gađaju bacačima granata na puškama.

Osnovni koncept srpskog višenamenskog oklopnog borbenog vozila "miloš" bazira se na samonosećem oklopnom telu, savremenim sklopovima 4x4 pogona i prenosa snage i nezavisnim sistemom oslanjanja, koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima uz maksimalnu borbenu masu od preko 14 tona.

Pripada kategoriji savremenih oklopnih vozila namenjenih obavljanju širokog dijapazona misija iz domena delokruga jedinica policije i oružanih snaga.

Više o njemu možete čitati OVDE.

Žandarmerija u formaciji iskače iz "lazara 3" i puca po metama.

Radi se o simulaciji borbe na urbanom terenu.

"Lazar 3" jе oklopno vozilo, točkaš, formulе pogona 8dž8 za različitе aplikacijе i misijе.

Pogonska grupa jе smеštеna u prеdnjеm dеsnom dеlu vozila u kapotiranom prostoru koji jе potpuno zaptivеn od prostora posadе. Cеntralni razvod pogona obеzbеđujе distribuciju momеnta do svih točkova. Svih osam točkova su montirani na nеzavisnom vеšanju i obеzbеđuju visok stеpеn mobilnosti vozila. Svе osovinе su pogonskе dok su prvе dvе upravljačkе.

"Lazar 3" posеdujе visoko sofisticiranu, modularnu balističku zaštitu. Oklopno tеlo jе izrađеno od pancirnog čеlika i obеzbеđujе mogućnost ugradnjе spall linеr-a, za zaštitu od krhotina. Primеnjеna balistička zaštita dajе mogućnost adaptacijе nivoa zaštitе do nivoa spеcifičnih potrеba korisnika.

Više o "lazaru 3" čitajte klikom OVDE.

Miloš DUBP (Daljinski upravljiva bezposadna Platforma) takođe poznat po stečenom nadimku "mali miloš" izvršio je dejstovanje po ciljevima.

Takođe, gađano isprobane su i nove puške kojima su vojnici pogodili zadate mete.

"Mali miloš"  je projekat konstrusan i razvijen u Vojnotehničkom institutu u Beogradu. Namenjen je širokom delu misija kako vojnih tako i policijskih.

"Mali miloš" pripada grupi manjih kategorija odnosno manjih veličina bezposadnih daljinskih upravljivih sistema odnosno robota, Razvoj je pokrenut tokom 2016 godine, i još uvek traje njegov razvoj.

Više o njemu čitajte klikom OVDE.

Galeb G-4, borbeni avion s turbomlaznim motorom uspešno je izveo gađanje nenavođenim raketama.

- Poštovani ministre odbrane, generali, gosti, članovi delegacije svih zemalja posetilaca sajma "Partner 2019", poštovani predstavnici odbrambene industrije Srbije, predstavnici ministarstva unutrašnjih poslova, čast mi je i zadovoljstvo da vam poželim dobrodošlicu na pokaznu vežbu sa bojevim gađanjem u čast 70 godina od osnivanja  JP "Jugoimport SDPR". Imajući u vidu našu novu misiju, prikazujemo sredstva iz svog proizvodnog programa, ali nastavljamo integraciju srpske odbrambene industrije. Prikaz je diktiran konfiguracijom terena i mašina koje ćemo prikazati, kao i bezbednošču. Komandujući oficir će biti general Slobodan Ilić, direktor tehničkog centra - rekao je u uvodnom obraćanju Aleksandar Lijaković, direktor Direkcije za komercijalne poslove "Jugoimport SDPR".

Poligon je dug 3 kilometara.

Trenažni avion "lasta" manevriše nad poligonom.

Popularno domaće oklopno vozilo "lazar 3" je uključeno, čuje se zvuk njihovih motora, te se očekuje da gađanje počne za par minuta.

Na poligonu u Nikncima prisutan je "lazar", BOV sa maljutkom, "miloš" na kom je top "Praga" i drugo domaće oružje.

Od zvanica su prisutni ministar odbrane, Aleksandar Vulin, pomoćnik ministra odbrane, Nenad Miloradović, ali i brojni gosti, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva.

Početak bojevog gađanja na poligonu u Nikincima očekuje se uskoro.

Podsećamo, sajam naoružanja i vojne opreme "Partner" na kojem nastupa 128 izlagača, među kojima i iz Republike Srpske i BiH, počeo je juče u Beogradu.

Sajam je svečano otvorio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslava Petričevića.

"Partner 2019" je nova prilika da Ministarstvo odbrane i domaća odbrambena industrija predstave naučne, istraživačke, opitne, remontne i obrazovne kapacitete svojih institucija i njihov konačni rezultat.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

PRIZOR OD KOG ZASTAJE DAH: Super Galeb TUTNJI IZNAD GLAVE, Nora pogađa DIREKTNO U METU - NIKINCI SE TRESU (FOTO VEST)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jun.2019

Drugog dana međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme "Partner 2019" za visoke zvanice organizovano je bojevo gađanje na poligonu u Nikincima, na kome je prikazan veliki broj novog naoružanja...Prikaz najboljeg oružja koje Srbija ima je impresivan prizor, a mi smo bili na licu mesta da vam prenesemo...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.