DANAS JE VIDOVDAN Vučić na otvaranju aerodroma Morava održao govor koji će UĆI U ISTORIJU

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jun.2019, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"DANAS JE VIDOVDAN" Vučić na otvaranju aerodroma "Morava" održao govor koji će UĆI U ISTORIJU

Vojni aerodrom kod Kraljeva (Lađevci) izgrađen je 1967. godine

Aerodrom "Morava" kod Kraljeva od danas je otvoren za civilni vazdušni saobraćaj, a kako je ranije izjavljeno, u toku su razgovori sa kompanijama koje žele da obavljaju putničke i transportne letove sa tog aerodroma.

Nakon intoniranja srpske himne, predsednik Vučić se obratio:

- Danas je Vidovdan, veliki i sveti dan za sve Srbe ma gde oni da žive. Prošlo je tačno 630 godina od boja na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kosovu, 30 godina od Gazimestana, 20 godina od NATO agresije. Posle svih tih dana mi današnji dan obeževamo na otvaranju aerodroma, ovo je mesto gde Srbija može u nebo i preko neba do novih destinacija, do novih rezultata i ciljeva i rezultata. Šta vredi da kažete na Vidovdan, danas se svi sećaju Vidovdana od pre 630 godina, ako pogledate šta smo posle svega toga prešli, čini mi se da ćemo lako izvući pouke za budućnost. Danas mi moramo da biramo, ne aplauze, već rad, autoputeve, nove fabrike, budućnost. Ja sam ponosan što se danas nalazim ovde, ponosan što ne držim nikakav istorijski govor. Ono na šta sam posebno ponosan je činjenica da mi više nismo žrtve i što nema potrebe da se na takav način obraćamo ni svojoj, ni međunarodnoj zajednici. Prestali smo da budemo narodi iz Danteovog pakla. Prestali smo da sumnjamo u sebe i Srbiju, a to je najvažnije. Prestali smo da budemo lažna opasnost za one koji su to govorili. Srbija danas veruje u sebe. - rekao je Vučić i dodao:

- Sada nema potrebe da Srbija izgovara velike reči i dobija poene od naroda. Potrebno je da hladne glave i racionalno pristupimo rešavanju problema. Želimo da sačuvamo mir, i živimo u miru sa svima – rekao je predsednik i dodao da ekonomski napredak zemlje je više nego očigledan.

- Znamo da je naš put dugačak. Osnovna razlika od prošlosti i sadašnjosti je da umemo da se zaštitimo, Srbija više na gubi – naglasio je predsednik Vučić u svom obraćanju.

Rekao je da je danas upoznao ženu koja se iz inostranstva vratila u Srbiju da nastavi da radi. Kako je naglasio, za državu je važno da se narod vraća u Srbiju.

 - Dobila je ponudu da radi ovde, na aerodromu i odmah se vratila u Srbiju. Ljudi se vraćaju, a takođe imamo više dece nego ranije, mali je oporavak, ali važno je da smo trend pada zaustavljen – kazao je predsendik Vučić.

Prema njegovim rečima, važna poruka na današnji dan je da Srbija mora da nastavi da jača.

 - Ekonomski moramo da ojačamo. To je bitno reći na Vidovdan – dodao je.

Primedbe oko njegove politike i rešavanje Kosovskog pitanja, predsednik Vučić kaže da terba obratiti pažnju na to da li neko daje drugi predlog.

- Oni nisu za kompromis. Uzimali su nam ono što su hteli. Zato mi danas o KiM govorimo otvoreno, ne stidimo se pred svetom. Dali smo se za kompromis. Godine 2004. kada su vršili pogron i 2008. kada su proglasli nezavisnost, danas ih molimo da ne napadaju srpski narod. Molim vas ne napadajte srpski narod! Otvoreni smo za mir, ali brinemo o svom narodu. Znamo kako ćemo da zaštitimo naš narod – naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na početku je obišao aerodrom "Morava", nakon čega se pozdravio sa 37 radnika aerodroma, a očekuje se da će biti ukupno 51 zaposlen.

Nekoliko puta je usledio prelet vojnih avioni koji su uveličali ovu svečanost. Nešto ranije, na pistu je sleteo avion ATR 72 kompanije Er Srbija, kojim je sleteo ansambl "Stanislav Binički".

Otvaranju će kako je najavljeno, prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik. Predsednik Srbije ranije je izjavio da će nekadašnji vojni aerodrom Lađevci biti osposobljen za prijem putničkih aviona tipa ATR i Boing 737, a da će za godinu moći da sleću i avioni Erbas.

, a prva jedinica na tom objektu bila je 235. lovačko-bombarderska eskadrila koja je bila opremljena avionima F-84 Tanderdžet.

Na taj aerodrom je oktobra 2011. godine sleteo prvi putnički avion tipa ATR u kome se nalazio tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, dok je Dragan Šutanovac, koji je tada obavljao funkciju ministra odbrane, izjavio da će "Morava" biti spremna za redovan putnički saobraćaj od proleća 2012. godine.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.