UŽIČANI, BEZ PANIKE: Bakterija ne ubija po ortopediji!

Izvor: Kurir, 09.Maj.2013, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UŽIČANI, BEZ PANIKE: Bakterija ne ubija po ortopediji!

U bolnici u Užicu kažu da nije istinita vest o smrti 8 pacijenata od misteriozne bakterije. Umrlo dvoje, a obdukcija treba da potvrdi je li bakterija uzrok smrti

UŽICE - Bakterija za brigu!

Pravu pometnju napravila je u Užicu informacija objavljena u jednom beogradskom dnevnom listu da je u ovdašnjoj Opštoj bolnici od ’’smrtonosne bakterije’’ umrlo – osmoro pacijenata!

U Bolnici kažu da ’’nije tajna da je na nekim odeljenjima ustanovljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << prisustvo bakterije klostridije, i da su na to upozorili još 20. marta ove godine’’.

„Informacija da je u Opštoj bolnici umrlo osmoro pacijenata od ’’smrtonosne bakterije’’ nije istinita. Na ortopediji je od 24. aprila do 7. maja preminulo dvoje pacijenata kod kojih je registrovana infekcija sistema za varenje, odnosno ustanovljeno prisustvo ove bakterije. Samo obdukcija koju smo tražili sa sigurnošću može potvrditi da li je bakterija uzrok smrti ovih ljudi. Kod još dvoje pacijenata koji su umrli nije potvrdjeno prisustvo ove bakterije“, kaže za Kurir direktorka Opšte bolnice u Užicu dr Jelena Raković Radivojević.

Prema njenim rečima, na Odeljenju ortopedije, od 24. aprila ove godine proglašena je epidemija i sprovode se mere za sprečavanje širenja i suzbijanje infekcija povezanih sa klostridijom. - Od prijave epidemije do danas na Odeljenju ortopedije registrovano je devet pacijenata sa prolivom povezanim sa ovom bakterijom, dva pacijenta su preminula, ali se ne može sa sigurnošću ova infekcija smatrati uzrokom smrti pacijenata – saopšteno je juče iz Opšte bolnice.

"Zbog epidemije obustavili smo prijem novih bolesnika, sem hitnih slučajeva. Sve zatečene pacijente prebacili smo u jedan blok odeljenja, dok je drugi blok detaljno očošćen i dezinfikovan sredstvima na bazi hlora, preduzet je čitav niz drugih mera", kaže direktorka Bolnice.

Ona objašnjava da bakterija klostridija nije specifičnost užičke bolnice, da se pojavljuje sporadično i u drugim bolnicama u Srbiji, i u svetu.

"Faktori rizika za širenje ove bakterije su upotreba antibiotika širokog spektra, starija dob pacijenata, težina osnovnog oboljenja, smanjen imunitet, dug boravak pacijenata u bolnici. Klostridija se širi fekalnim oralnim putem, najčešće iz nežive sredine, a može i preko kontaminiranih ruku zdravstvenih radnika – kaže dr Radivojević.

Problem star deset godina

U Bolnici u Užicu kažu da klostridija za Srbiju nije problem od juče već on traje poslednjih desetak godina i da je ona problem i u svetu a ne samo kod nas.  - Ta bakterija deluje na creva, izaziva probleme u digestivnom sistemu i prouzrokuje proliv. Jeste rizična za ljude sa smanjenim imunitetom, ali, ljudi se od toga leče i izlečiva je u ogromnom procentu – kažu u Užičkoj bolnici.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.